Арена

УПЦ МП прихистила прокремлівського блоґера

У Києві судитимуть прокремлівського блоґера, який переховувався у монастирі Української православної церкви Московського патріархату.

Про це повідомила Київська міська прокуратура, якого було затримано СБУ ще 22 лютого 2023 року.

Хоча відомство не називає імени затриманого, найімовірніше йдеться про Дмитра Скворцова.

До суду скерований обвинувальний акт проти фіґуранта за фактом ведення інформаційно-підривної діяльности проти України (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, ще до початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації обвинувачений почав активно допомагати країні-аґресору у проведенні підривної діяльности проти України.

На виконання завдань “кураторів” з РФ чоловік готував і надсилав для публікації статті, у яких висловлював проросійські погляди. Зазначені публікації розміщувалися на рашистських сайтах, активно “розганялися” пропаґандистами в інтернеті й соціальних мережах та були доступні необмеженій кількості користувачів.

У згаданих статтях обвинувачений заперечував існування України як держави й українського народу як повноцінного самостійного етносу, популяризував і героїзував Московщину (т. зв. Росію) та її президента, наголошував на “високій місії” Росії у світі та її “жертовності”.

Також зловмисник неґативно й упереджено висловлювався стосовно державних діячів України, українських мови та культури.

Експертиза показала, що зазначені виступи містили інформацію, спрямовану на розпалювання національної, міжетнічної, соціальної ворожнечі та ненависти, внесення розбрату між армією і народом, неґативно впливали на громадську думку, сприяли поширенню рашистської пропаґанди в Україні та несли загрозу національній безпеці в інформаційній сфері, що є складовою підривної діяльности.

У серпні 2022 року фіґурант отримав підозру в державній зраді, після чого почав переховуватися від правосуддя й був оголошений у розшук. Станом на цей час чоловік перебуває під вартою.

Обвинуваченому загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *