Арена

В Україні існує реальна загроза повторення епідемії кору

Директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург наголосила, що наразі існує реальна небезпека повторення епідемії кору.

Вона зазначила, що наразі існує реальна небезпека повторення епідемії, адже за спостереженнями інфекціоністів кір має циклічний характер, і масові захворювання відбуваються зазвичай кожні 5-6 років. Крім того, спостерігається зріст захворюваності на кір у сусідніх країнах. Так, за даними Національного порталу з імунізації, у Румунії оголошено епідемію кору.

«На початку 2018 року рівень захворюваности на кір щодня зростав у геометричній прогресії. Хворіли діти, дорослі, і здебільшого у складних формах, що потребували госпіталізації. Пам’ятаєте, який ажіотаж серед населення виник тоді щодо вакцинації? Бо ж перед обличчям реальної небезпеки люди швидко повірили, що по-справжньому захистити їх та їхніх близьких може лише щеплення.

Тоді ми в екстреному порядку організували роботу вакцинальних кабінетів у дві зміни, без свят і вихідних, щоб швидко провакцинувати якнайбільше людей. Та вже за перші кілька тижнів 2018-го було вакциновано більше киян, ніж за весь 2017 рік», — нагадала Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту зауважила, що вакцинація і сьогодні лишається єдиним дієвим засобом захисту від багатьох інфекційних захворювань, серед яких і кір. До того ж кір — одна з найбільш заразних хвороб у світі.

На сьогодні Київ забезпечений дієвою якісною вакциною, яка зберігається за правилами з дотриманням усіх вимог до холодового ланцюга. Щеплення за календарем безкоштовні. Спеціального скринінгу напередодні вакцинації робити не потрібно.

Якщо дитина має хронічне захворювання, це є не забороною, а прямим показом до вакцинації, адже саме такі малюки є групою особливого ризику щодо тяжкого перебігу хвороби. Щодо дорослих, то ті, хто не впевнений, чи був вакцинований, можуть здати спеціальний аналіз крові, а потім порадитися з лікарем щодо необхідности вакцинації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *