Візії

Графіті Бенксі мають стати об’єктами української культурної спадщини

З дитинства люблю Ворзель. Подобається Приірпіння. Пізніше полюбив міста-солянки Ірпінь, Бучу, Неміш. Які чудові озеро біля Небрата, ліс біля Бабинців… Бував і в Бородянці, купляв там мед і сало. Куди їдемо? Питали діти. Або в Бучу, або в Бородянку, все залежало від настрою.

Зараз, коли на поштовому випуску «Укрпошти» буде представлено одне з семи графіті дуже популярного в світі художника та політичного активіста Бенксі, що вони створені ним анонімно в Україні 2022 року, я поставив собі запитання, чи знають у Бородянці про графіті. І про те, що треба вжити заходів щодо їхнього збереження. Виявилося, що знають і заходів вживають.

Графіті з дзюдоїстом (схожим на Х*йла), відправленим «у нокаут» маленьким хлопчиком, художник намалював на стіні зруйнованого будинку в Бородянці.

У Бородянці все було дуже складно з пам’ятками. Був пам’ятник Шевченку. Тепер він після окупації набуде иншого змісту, глибшого значення!

Я бачу, що бородянці, незалежно від центральної влади, зробили кроки щодо збереження графіті Бенксі. Инша річ – треба занести ці пам’ятки до ДРНПУ. Тобто до об’єктів культурної спадщини. Сподіваюсь, що ці думки в соцмережах на кшталт «Краще б ви відбудували людям житло, ніж зберігали графіті, зроблені під трафарет», не запанують у головах більшости бородянців. Житло – це житло. І його треба відновлювати. А пам’ять – це пам’ять. І її треба і зберігати творчо, і маркувати творчо! Маркувати не лише в мережі «Укрпошти», але й у нашому мисленнєвому просторі, коли ті об’єкти, які можуть працювати на нашу перемогу, працюватимуть на перемогу зі 100-відсотковою віддачею!

Костянтин Коверзнєв, письменник

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *