Арена

Корупція в міноборони може вартувати життя українським військовим

Керівництво України має вжити дієвих заходів щодо удосконалення організаційних передумов упередження корупції і зловживань у військовій сфері, відділити бізнес від армії, обмежити неформальні впливи на прийняття управлінських рішень.

Про це йдеться у відкритому зверненні Громадської ради при Міністерстві оборони України, яке оприлюднив у фейсбуці один з членів органу Віктор Ківлюк:

“Громадська рада при Міністерстві оборони України (далі – Громадська рада) реагуючи на останні оголошення підозр у вчиненні корупційних діянь, розглянувши на засіданні 16.02.2023 року за участю представників Міністерства оборони України питання “Стан виконання вимог законодавства та нормативно-правових актів України з питань внутрішнього контролю, аудиту та запобігання проявам корупції в Міністерстві оборони України” заявляє таке.

Об’єктивно в Міністерстві оборони України (далі – Міноборони) з 2014 року проведена значна робота з приведення системи управління ризиками в логістиці та оборонних закупівлях до стандартів НАТО.

Проте незважаючи на правові, політичні, адміністративні заходи, що вживаються органами державної влади, продовжуються корупційні скандали пов’язані із Міністерством оборони України, основна причина яких – кадрові прорахунки в призначенні на відповідальні посади осіб з низьким рівнем доброчесності і професіоналізму, часто-густо лобістів бізнесових та кримінальних структур, розбещених відсутністю персональної відповідальності та її незворотністю за стан справ в сфері відповідальності.

Громадська рада переконана, що корупція – це суспільне явище, яке роз’їдає основи державності, моралі, підриває мотивацію до суспільно корисної діяльності, авторитет і повагу до України та українців міжнародних партнерів.

Але незважаючи на її згубний вплив, попри і всупереч цим скандалам, мотивація українського народу до перемоги не згасає, а її негативний вплив на міжнародний авторитет України, на жаль, компенсується кров’ю її захисників. Україна дуже дорого платить за толерантність до проявів корупції.

Тому Громадська рада закликає військово-політичне керівництво України, керівництво Міноборони і Збройних Сил України посилити роботу щодо усунення нормативно-правових передумов корупційних діянь. Ми наполягаємо на необхідності усунення розбіжностей і різночитань правових норм, які регулюють ті чи інші аспекти життєдіяльності військ. Значним корупційногенним чинником залишається зайва деталізація процесів життєдіяльності, тому вкрай необхідним є розвантаження нормативно-правових актів від обтяжуючих непринципових приписів.

Громадська рада закликає вжити дієвих заходів щодо удосконалення організаційних передумов упередження корупції і зловживань у військовій сфері, відділити бізнес від армії, обмежити неформальні впливи на прийняття управлінських рішень. Предметом принципової і безкомпромісної боротьби мають бути хабарництво, незаконні штрафи, грошові побори у військових частинах і підрозділах.

Важливим фактором подолання корупції, мінімізації корупційногенних ризиків ми вважаємо подальше удосконалення інформаційної складової антикорупційної боротьби, прямих і відвертих комунікацій із громадянським суспільством, наповнення їх відповідними смислами, захисту конфіденційної інформації.

В той час, коли вся країна затягує паски і віддає останнє на вівтар перемоги, ми вважаємо, що корупційні діяння є вкрай аморальним явищем і має отримувати негайне правове реагування та різку негативну суспільну оцінку. Спільними зусиллями військового керівництва та громадянського суспільства корупція, як явище має бути подолане і члени Громадської ради при Міністерстві оборони України готові до участі в цій діяльності у будь-яких її формах”.

Наприкінці січня журналіст та засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов опублікував розслідування про деякі закупівлі міноборони в кількох областях України. На це в міноборони швидко заявили, що журналістський матеріал є маніпуляцією та неправдою. Скандал, звісно не вщухав, міністру Резнікову довелось навіть попрощатися з кількома своїми заступниками, проте сам він посаду зберіг.

Звільнення у Міноборони після скандалу із закупівлями нардеп “Голосу” Соломія Бобровська назвала правильними, але такими, що не вирішать ситуацію, оскільки частина проблеми і корупційних ризиків – у самій системі розрахунку кілокалорій на день для бійця.

Зараз Державна аудиторська служба в міноборони проводить аудиторську перевірку. Результати можуть оприлюднити під кінець першого кварталу 2023 року.

Фото з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *