Арена

СБУ вручила підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю й обшукала його офіс

СБУ вручила колишньому наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Павлу “Мерседесу” Лебедю підозру, а також сьогодні, 1 квітня почала проводити обшуки в його будинку.

Про це повідомляє видання “Українська правда” з посиланням на власні джерела.

За словами самого Лебедя, йому в суботу о 7:30 вручили підозру. Він додав, що в його домі проводять обшуки.

За даними джерел УП, підозри вручені за статтями 161 ККУ “Порушення рівноправности громадян залежно від їх расової, національної належности, релігійних переконань, інвалідности та за иншими ознаками” та 436-2 “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної аґресії Російської Федерації проти України, ґлорифікація її учасників”.

За словами Павла, СБУ йому сказала, що він “проклинав президента”.

Також, за даними видання “Телеграф”, у суботу, 1 квітня, на території Києво-Печерської лаври з’явилося не лише чимало прихожан, а й десятки працівників поліції та СБУ. Віряни намагаються відстояти можливість церкви перебувати на території обителі, тим часом правоохоронці проводять слідчі дії.

За словами кореспондента видання, наразі будівля, котра знаходиться у повному розпорядженні Павла Лебедя, оточена поліціянтами, там ідуть обшуки.

На иншій території святині перебуває чимало звичайних громадян, вони співають молитви і виказують працівникам поліції та СБУ своє невдоволення їхньою поведінкою.

Нагадаємо, 30 березня представники УПЦ МП неодноразово перешкоджали роботі журналістів на території Києво-Печерської лаври. За цим фактом правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Слід зазначити, що напередодні натовп “парафіян” московської церкви накинувся на журналіста “Прямого”.

Як відомо, 28 березня УПЦ МП має залишити українську святиню – Києво-Печерську лавру. Того дня там зібралися віряни московської церкви, які виступили проти розірвання договору оренди. При цьому учасники акції звинуватили громадянське суспільство і представників ЗМІ у “клеймуванні церкви”, “біснуватості” та “дияволізмі”, пригрозивши “карою Господньою”.

Як заявив намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП митрополит Павло, він не має наміру звільняти територію Києво-Печерської лаври та планує “до останнього відстоювати свої права”, адже в Україні “починається апокаліпсис”.

З подачі представників УПЦ МП у соцмережах тиражується “новина” про “знамення”, що нібито 12 березня на Трапезному храмі Лаври потемніли хрести. У ПЦУ пояснили, що хрести на Лаврі почорніли ще за часів, коли там заправляла московська церква, адже остання реставрація проводилася понад 40 років тому.

До речі, про адекватність і гуманність московського попа Павла (Лебедя) можна висновувати з низки його заяв і фактів біографії. Наприклад, раніше Павло Лебідь зізнавався, що не повідомив правоохоронцям про злочини серійного маніяка Анатолія Онопрієнка, який приходив у церкву з “покаянням”.

Настоятель лаври Павло зазначив, що він відпускав гріхи серійному вбивці Анатолію Онопрієнку до того, як убивцю затримали. Павло Лебідь також заявив, що не повідомив про злочинця правоохоронцям, бо нібито хотів “привести маніяка до покаяння”.

Петро Дмитрович Лебідь народився 19 квітня 1961 року в селі Борбин Млинівського району Рівненської області. У 1976 році закінчив восьмирічну школу в Бобрині, у 1978 році — середню школу в селі Довгошиї.

У 1978–1980 роках навчався в Луцькому технікумі радянської торгівлі. У 1981–1983 роках служив в Радянській армії в Баку.

У 1984 році вступив до Московської духовної семінарії, яку закінчив 1988 року. 24 травня 1987 року архієпископом Дмитрівським Олександром висвячений на диякона.

7 січня 1988 року архієпископом Волинським і Ровенським Варлаамом висвячений на священника в Троїцькому кафедральному соборі Луцька. Після закінчення МДС у тому ж році направлений настоятелем Успенського храму села Низкиничі Іваничівського району Волинської області.

Як настоятель відзначився тим, що зруйнував унікальний бароковий іконостас XVIII століття, який знаходився у храмі, а також фамільні герби роду Киселів.

26 червня 1989 року в Троїцькому кафедральному соборі Луцька архієпископом Волинським і Ровенським Варлаамом пострижений в чернецтво з ім’ям «Павло» на честь первоверховного апостола Павла. 30 травня 1992 року архієпископом Волинським і Луцьким Варфоломієм зведений у сан архімандрита.

30 березня 1994 року призначений намісником Успенської Києво-Печерської лаври.

На позачергових виборах 2008 року обраний депутатом Київської міської ради від Партії Регіонів. Став членом Постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

11 грудня 2013 року, під час круглого столу щодо Євромайдану, схвалив дії міліції і поцікавився скільки платять студентам на Євромайдані.

У 2012-13 роках митрополит Павло вів активну кампанію за виселення з території монастиря інфекційної клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського. Зокрема, владика Павло стверджував, що йому неприємно перебувати поруч з хворими на СНІД, які мають “страшне захворювання”. Виселення з лаври лікарні коштувало життя 5 пацієнтам, стверджував Андрій Андрушків, фахівець відділу зі зв’язків з громадськістю Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ.

22 січня 2014 року Павло (Лебідь) під час служби порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив президента-зрадника у своїй підтримці.

Після повномасштабного вторгнення Московщини в Україну митрополит Павло (Лебідь) вигнав з Києво-Печерської лаври єромонаха Симона (Новікова) за те, що він під час богослужіння не згадав ім’я патріарха Кіріла (Гундяєва).

Про це повідомив отець Петро Семащук у Фейсбуці. Він нагадав, що братія лаври ще на початку війни пропонувала не згадувати за богослужіннями в лаврі ім’я патріарха Кіріла, який благословляв рашистські війська на “спецоперацію в Україні”, однак намісник лаври митрополит РПЦвУ Павло (Лебідь) категорично відмовився це робити і принципово настояв на тому, щоб поминати Кіріла (Гундяєва) як «великого Господіна і Отця».

Нагадаємо, раніше дискредитований Павло заявляв, що не буде ніякої війни з Московщиною.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *