Візії

Наше життя єдине і неповторне

Про екзистенціалізм та марксизм…

В чому їхня різниця?

Для мене – в радикальному, прямо протилежному ставленні до людини як такої.

Основоположник екзистенціалізму Серен К’єркеґор побачив у людині найскладнішу натуру, якій властиві страх, відчай, самотність, усвідомлення своєї недосконалості та обмеженість свого існування, але разом з тим і – прагнення краси, любов до світу, загострену радість життя…

І головне — людина К’єркеґора є вільною. Вона просто приречена на свободу.

Творець політекономії та матеріалістичного розуміння історії Карл Маркс відніс людину до продуктивних сил, зробивши її лише гвинтиком соціального механізму, – який забезпечує технологічний прогрес та прагне лише справедливого розподілу соціальних благ.

Людина Маркса проста, безлика, завжди об’єднана в колективи і цілком не є вільною.

Екзистенціалізм же перевів основний інтерес філософії від створення цілісних картин світу та від вивчення соціального устрою на окрему людину.

Людина є унікальною і безцінною – все, що пов’язане з нею, надзвичайно важливо: кожна мить, усіляка дрібниця, будь-яка думка, швидкоплинне почуття чи випадкове відчуття.

Адже нам властиво любити і ненавидіти, ми маємо право бути самотніми, і нам на користь йдуть сум і небезпека. І ми цікаві цим не лише самі собі, а й всьому світу – і саме цим ми дуже важливі для нього.

Саме з цих уявлень екзистенціалізму вийшли великі літературні та філософські твори, геніальна музика, чудовий живопис, шедеври кінематографії…

І в цьому кожен з нас, свідомо чи мимоволі, переконується на собі.

Маркс же створив універсальну і дуже чітку суспільно-економічну модель, а помилився «лише» з людиною.

І коли цю модель стали застосовуватися в реальності то з’ясувалося, що саме людина не вкладається в тісне та жорстке прокрустове ложе марксизму.

Тому що людина думає не лише про виробництво, робить не тільки те, що потрібно для будівництва комунізму, і хоче жити не в майбутньому, а тут і зараз.

Ось тоді і стали спрощувати, применшувати, усереднювати людину, доводячи до заданого марксизмом примітивного зразка.
Вони так і не довели людину до того зразку, але встигли вбити значну частину людства.

А людина (навіть і за тоталітарних режимів) залишалася людиною. І робила усілякі дурниці. І думала про різні нісенітниці. І лінувався на роботі. І страждала (іноді і без жодного приводу). І любила, кого не варто. І брехала без потреби. І боялася не лише КҐБ, а й гусінь та мишей. І милувалася не верстатами, а весняними квіточками.
І, головне, шукала не загального, а особистого щастя…

Суть екзистенціалізму полягає в тому, що людина в будь-якому тілі, за будь-якого розуму, з будь-якими переконаннями, за будь-яких обставин має право бути і жити, так, як вона того забажає сама, а не як вказують їй інші (нехай навіть набагато авторитетніші і раціональніші).

Адже наше життя єдине і неповторне, і воно саме наше і тільки наше.

І схильна людина за своєю природою не прокладати прямі ідеологічні маґістралі, а протоптувати свою власну вузьку життєву стежку…

Так що все-таки мав рацію К’єркеґор: «Життя — це не проблема, яку треба вирішити, а реальність, яку потрібно пізнати з досвіду».

Сергій Чаплигін, філософ

На світлині: фраґмент картини Світлани Коверзнєвої «На пляжі в Світязі»

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *