Арена

61,59%: а далі – розпуск СРСР, нові державні атрибути, дистанціювання від СНД…

Цього дня, 5 грудня, не такого ще далекого 1991-го року у Верховній Раді пройшла інавгурація Леоніда Кравчука, який став першим Президентом України. На виборах, які відбулися 1 грудня разом із Всеукраїнським референдумом, Л. Кравчук отримав підтримку 61,59% виборців.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише відомий політик Ігор Шаров.

Він також нагадує про те, що багато хто помилково вважає першим Президентом України Михайла Грушевського. Але Михайло Сергійович ніколи не був Президентом. Офіційно він був головою Центральної Ради УНР. У тогочасних газетних публікаціях дуже часто його називали «президентом Ради». Вчений послуговувався візитівкою, де був напис французькою мовою «President du Parlament D’Ukraine».

Уже 8 грудня 1991 року у Біловезькій Пущі Леонід Макарович разом із вищими посадовими особами Білорусі і Росії підписав угоди про розпуск СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав, які 10 грудня були ратифіковані Верховною Радою України.

З іменем першого Президента незалежної України традиційно пов’язують ухвалення Акта про незалежність України, проведення референдуму 1 грудня 1991 року, ліквідацію СРСР, нові державні атрибути, дистанціювання від СНД, перші кроки щодо інтеграції України до європейських структур, ну і, звичайно, славнозвісні «кравчучки».

Більше про Леоніда Кравчука можна прочитати в книжці Ігоря Шарова «100 видатних імен України» (Київ, «АртЕк», 2004). На фото – символічна мить: останній Президент Української Народної Республіки в екзилі Микола Плав’юк передає клейноди УНР і грамоти про правонаступництво першому Президенту України Леоніду Кравчуку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *