Арена

У НАБУ і САП розповіли про проблеми зі скасуванням депутатської недоторканности

Національне антикорупційне бюро і спеціалізована прокуратура звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням ветувати закон 2237, який нібито ліквідує депутатську недоторканність.

Про це йдеться в спільній заяві двох відомств.

НАБУ і САП підкреслюють, що проголосований 18 грудня Верховною Радою законопроєкт №2237 може знизити ефективність розслідування злочинів, скоєних за участи діючих парламентарів, а окремі його норми “можуть привести до виникнення процесуальних проблем іще на початку розслідування і дозволити цим учасникам уникнути відповідальности”.

“Такий стан речей викликає глибоке занепокоєння в Національного бюро, якому підслідні народні депутати України, та прокурорів САП, які здійснюють процесуальний нагляд у всіх кримінальних провадженнях НАБУ. Отже, згідно із законопроєктом, генеральний прокурор (або виконувач його обов’язків) стане єдиним в Україні, хто зможе внести відомості про вчинення кримінального злочину народним депутатом до Єдиного реєстру досудових розслідувань – тобто почати розслідування”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що зазначена норма ставить під загрозу незалежність детективів НАБУ і прокурорів САП у своїй діяльності, адже тепер перед тим, як почати розслідування, вони повинні звернутися до Генпрокурора, щоб переконати його внести відомості в ЄРДР. Крім того, законопроєкт не визначає, яким чином слідчі повинні передавати інформацію Генпрокурору, щоб той почав розслідування.

“Також вказаний законопроєкт частково унеможливлює збір доказів у провадженні. Припустімо, в межах одного розслідування детективи НАБУ виявили инший злочин, до якого ймовірно причетний нардеп. До набуття чинности законопроєкту №2237, слідчим достатньо виокремити вказаний епізод і розслідувати як окреме провадження. Якщо ж проголосований проєкт набуде статусу закону, детективам доведеться переконувати Генпрокурора розпочати розслідування, однак після його початку всі зібрані в межах иншої справи докази визнаються недопустимими”, – мовиться в повідомленні.

“Це – лише деякі з загроз, які містить законопроєкт №2237. Окрім них є ще чимало процесуальних аспектів, які здатні заблокувати роботу детективів НАБУ та прокурорів САП у сфері очищення законодавчого органу від корупції. Зі свого боку, Національне бюро та САП готові долучитися до процесу доопрацювання законопроєкту та надати свої рекомендації”, – додали в САП.

3 вересня Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроєкт про зняття депутатської недоторканності. За законопроєкт № 7203 проголосували 373 нардепи (при 300 мінімально необхідних).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *