Арена

“Слугам” терміново знадобилось переглянути мовний закон під час карантину

На позачерговому засідання ВР можуть розглянути законопроект про скасування низки положень закону України про функціонування української мови як державної.

Про це написав у Facebook член Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

“Інформую, що під виглядом захисту від коронавірусу зараз готуються пропозиції про скасування закону про мову. Ми… усією фракцією “ЄС” не допустимо цього. Закликаю до солідарності колег з інших фракцій”, – написав він.

За словами Княжицького, законопроєкт, що готується, пропонуватиме, зокрема, зупинити до кінця року дію квот україномовного продукту в ефірі; зупинити дію україномовних квот на ТБ, а строк запровадження наступного етапу (збільшення до 90%) перенести на 2026 рік, тимчасово зняти з телеканалів та радіостанцій вимоги дотримуватись умов ліцензій.

Як стверджує народний депутат, документ передбачатиме зняття обмежень щодо трансляції фільмів і передач, створених не в Україні, ЄС, США та Канаді до кінця року і щодо трансляції фільмів, які не мають прокатного посвідчення.

Пропонуватиметься також зняти вимоги щодо прозорості структури власності мовників до кінця року та зняти обмеження щодо кількості реклами, спонсорства, телепродажу до кінця року, зупинити дію статті про мову в сфері культури в законі про забезпечення функціонування української мови як державної (до липня 2024 року), заявляє Княжицький.

“Фактично, йдеться про повернення українського телевізійного ефіру (радіо не чіпають) в те, як він виглядав після прийняття визнаного неконституційним закону про мову Ківалова-Колесніченка. З тією лише відмінністю, що тепер навіть програмні концепції телеканалів не будуть діяти, оскільки вони також перестають бути обов’язковими до кінця року. Тобто, в телеефірі можна буде поставити будь-який російський серіал без перекладу українською та показувати його цілодобово”, – заявив депутат.

У цьому зв’язку він наголосив, що зазначені пропозиції є неприйнятними, оскільки державний статус української мови встановлений Конституцією та багатьма законами.

“Фактично, йдеться про зупинення державного статусу української мови. Немає ніякої різниці між зупиненням застосування державної мови та зупиненням застосування, наприклад, державного прапору України – і в тому і в іншому випадку йдеться про діяльність проти конституційних засад держави”, – наголосив Княжицький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *