АренаПолітвернісаж

Сьогодні Україні та світу варто згадати не лише вибух на ЧАЕС, а й злочини СРСР

Президент і прем’єр поклали квіти до пам’ятника Героям Чорнобиля, що розташований на Чорнобильській АЕС, поблизу енергоблоку, де стався вибух у 1986 році. Присутні також вшанували пам’ять рятувальників хвилиною мовчання.

Сьогодні варто згадати, як 34 роки тому радянські спецслужби приховували від світу і від власного населення правду про аварію на ЧАЕС. 27 квітня всього у ста кілометрах від місця аварії відбувся футбольний матч “Динамо-Спартак”, де на стадіоні зібрались 82 тисячі глядачів. А 1 травня відбулась багатотисячна демонстрація, куди батьки навіть взяли дітей. В цей час влада СРСР підміняла зразки ґрунту, переконувала Анатолія Дятлова не розповідати в суді про проблеми реактора і про стан інших АЕС “великої держави”.

Кияни згадували цей день кілька десятиліть тому.

Люди практично голими руками виконували “чорну роботу” по ліквідації наслідків ядерної катастрофи, нагадує спільнота у Фейсбук “История скреп”, після такої вахти їх нагороджували грамотами і відправляли до дому. А коли вони раптом почали помирати, їм ставили діагнози інфекція чи запалення легенів. Оце все, що варто знати про життя в “країні смачного пломбіру”. Пломбір вимагав людських жертв.

Чорнобиль і сьогодні залишається небезпечною зоною для України і світу. Раніше онлайн-газета ПолітАрена повідомляла про лісову пожежу в Чорнобильській зоні відчуження, яку не вдавалось загасити, з посиланням на директора Chornobyl Tour Ярослава Ємельяненко. У неділю Зеленський мав нагоду оглянути місце пожежі в Чорнобильській зоні.

Відомо, що телеканал НВО зняв художній фільм “Чорнобиль”, де було яскраво висвітлено всі злочини радянських можновладців, зокрема і найвищого керівництва у Москві. А от на думку історика Івана Патриляка, якби Чорнобильська катастрофа не сталася, Радянський Союз проіснував би трохи довше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *