Арена

В НАБУ зізнались, що в Укрзалізниці ніхто не збирався розслідувати корупцію

Меморандум між НАБУ і “Укрзалізницею” про спільну боротьбу з корупцією, підписаний у 2020 році мав декларативний характер, без правових наслідків. Інакше кажучи, реальним викоріненням корупції займатись ніхто не планував.

Сенс меморандуму зводиться до обіцянки “Укрзалізниці” допомагати виявляти і розслідувати корупційні дії, надавати НАБУ всі запитані документи.

Вже цього року 11 березня комерційний директор “Укрзалізниці” Іраклі Езугбая — колишній очільник залізниці Грузії, подав у відставку. 15 березня Кабмін звільнив голову правління “Укрзалізниці” Володимира Жмака, колишнього заступника Михайла Саакашвілі в Одеській обласній держадміністрації. Їх (поки неофіційно) підозрюють в діях, які могли погіршити фінансове становище “Укрзалізниці”, а це: заниження тарифів на вантажоперевезення, передача значного парку напіввагонів на три роки за фіксованою ціною компанії з орбіти Ріната Ахметова, а також реформування “Укрзалізниці”, а саме виокремлення вертикалі вантажоперевезень (найприбутковіша частина “УЗ”) “Карго” в спосіб, який суперечив європейським директивам. Всі ці дії залишилися поза увагою НАБУ, яке від імені детектива Дениса Гюльмагомедова розписалася в меморандумі.

Якщо раніше Гюльмагомедов ретельно відстежував пільги на вантажоперевезення і притягував до відповідальності посадових осіб “УЗ” за їх надання, то у випадку з Іраклі Езугбаем і його рішенням знизити тарифи на вантажоперевезення і як наслідок недоотримати як мінімум 7 млрд грн реакції детектива не було. Зрозуміло, і Езугбая зі Жмаком проти себе не свідчили. З відкритих джерел відомо, що НАБУ з дати підписання меморандуму не відкрило жодної справи проти правління “Укрзалізниці” на фоні недоотримання 25 млрд грн від запланованого річного доходу держкомпанії.

Про Гюльмагомедове відомо, що він отримує гранти від фонду “Відродження” Джорджа Сороса (який вважався спонсором політичного руху Саакашвілі в Грузії), а також разом з першим заступником директора НАБУ Гізо Углаву відвідує організовані цим фондом заходи.

Сполучною ланкою між правлінням “Укрзалізниці” і НАБУ найвірогідніше була Поліна Чиж, яка була раніше помічницею першого заступника директора НАБУ Углаву, а після виявилася в “Укрзалізниці”. Журналісти висунули версію, що “Укрзалізницею” в цей період міг керувати Михайло Саакашвілі, а схема зв’язків виглядала так:

Сам Гюльмагомедов на момент виходу публікації на питання УНН не відповів.

Про журналістське розслідування і можливий зв’язок детектива НАБУ Дениса Гюльмагомедова з членами правління “Укрзалізниці” НАБУ повідомило в Спеціальну антикорупційну прокуратуру.

Тимчасова слідча комісія парламенту, створена в січні для оцінки критичного стану “Укрзалізниці”, на наступне засідання викликала правоохоронців, які повинні були наглядати за дотриманням законів в “Укрзалізниці”. У тому числі очікується доповідь НАБУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *