Арена

Санкції РНБО – це інструмент свавілля влади для розправи з політичними опонентами

Санкції РНБО – це інструмент свавілля влади для розправи з політичними опонентами, адже президент України не зобов’язаний вказувати підстави для введення санкцій.

Такий висновок можна зробити зі змісту відгуку Офісу президента, спрямованого в суд у відповідь на один із позовів щодо оскарження санкцій стосовно каналу “112 Україна”. Зокрема, в документі повідомляється, що законодавство України не містить положень, які б встановлювали обов’язок вказувати підстави для застосування санкцій у відповідному рішенні РНБОУ або указі про введення такого рішення в дію.

Нагадаємо, що конкретні причини для закриття трьох телеканалів країни ретельно приховують. Вони не тільки не вказані в рішенні РНБОУ й указі президента, але і не розкриті на численні запити на адресу влади.

На цей момент у відкритому змагальному судовому процесі Офісу президента належить довести наявність підстав для закриття телеканалів. Однак документів, що підтверджують підстави введення санкцій, суду не надано. Вже зараз можна констатувати, що влада намагається приховати відсутність реальних причин для санкцій нічим не підкріпленим посиланням на загрози національній безпеці, а також кількома набридлими за 7 років гаслами.

Отож, на думку Офісу президента, закон не містить чіткого та конкретизованого переліку діянь, які створюють реальні або потенційні загрози національній безпеці. Однак в умовах збройного конфлікту і під загрозою втрати української державности необхідно ефективно і жорстко реагувати на реальні та потенційні загрози з боку країни-агресора.

Також у відгуку президентського офісу для суду міститься теза про те, що Служба безпеки України подає пропозиції про введення санкцій тільки у разі наявности підстав.

Слід зазначити, що подібна логіка робить механізм санкцій украй зручним інструментом для сваволі. Можна закрити будь-який ЗМІ або припинити діяльність будь-якого підприємства з посиланням на загрози національній безпеці і пропозиції СБУ, нікому не повідомляючи про причини для таких дій.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про застосування санкцій проти телеканалів “112 Україна”, NewsOne і Zik. Згідно з указом, до телеканалів застосовані санкції протягом п’яти років. Це передбачає блокування мовлення всіх трьох телеканалів.

“112 Україна”, NewsOne і ZiK розцінюють введення санкцій як політичну розправу над неугодними ЗМІ.

Телеканали подали низку позовів до Верховного суду України.

Верховний суд відкрив провадження за позовами від телеканалів. Також судом задоволено прохання позивачів про залучення до участи в справі як третіх осіб Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України та Верховної Ради України. Таким чином, органи, які брали участь у підготовці введення санкцій проти телеканалів, постануть перед судом у відкритому судовому процесі, де повинні будуть повідомити про конкретні факти, що слугували підставою для закриття телеканалів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *