Арена

В українській топоніміці нічого не повинно звеличувати або символізувати державу-окупанта

Верховна Рада має намір заборонити присвоювати об’єктам назви, що звеличують, увіковічують або символізують державу-окупанта – Російську Федерацію.

За ухвалення законопроєкта №7253 за основу проголосували 253 депутати при мінімально необхідних 226.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону “Про географічні назви” щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України шляхом заборони присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропаґують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову аґресію проти України та инших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та инших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного рашистського режиму, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або тимчасово перебували на території держави-окупанта та стали жертвами переслідування з боку московитських репресивних органів.

Як повідомлено в пояснювальній записці до законопроєкту, в умовинах війни топоніміка сприймається як зброя. За нинішніх обставин розв’язаної проти України війни московитська топонімічна армада, що зосереджена на мапах українських міст і селищ, теж воює проти України.

У сфері десятиліттями законсервованої на українських теренах зросійщеної та змосковщеної топоніміки сьогодні проходить ще одна з ліній фронту в багаторічній московитській експансії проти нашої незалежности, суверенітету, цілісности.

Своїми вороже-аґресивними діями Московія змушує українців проводити інвентаризацію історичного топонімічного спадку задля усунення проросійської реґіональної ідентичности та утвердження української самобутности.

Вранці 24 лютого рашистська Московщина розпочала повномасштабну війну проти України. Кацапи розпочали інтенсивний обстріл підрозділів ЗСУ, українська армія дає відсіч російським військам.

Під час війни рашисти обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури України, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Також рашисти влаштовують геноцид українців у захоплених населених пунктах та масово ґвалтують жінок і дітей.

На фото: пам’ятник ординському васалу Невському в Харкові

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *