Арена

Спроба вирватися за межі рамки Пінхаса Павла Фішеля

В Трувіль-сюр-мер у галереї «La MarbRErie» (за адресою “La MarbRErie” 117 – 118, rue du General de Gaulle, 14360 Трувіль-сюр-Мер) з 18-го серпня до 3-го вересня проходить виставка творів мистця з Києва Пінхаса Павла Фішеля. Офіційне відкриття виставки відбулося 20-те серпня.

В експозиції представлені скульптури з двох серій «Прапори» та «Цвітіння».

«Прапори» – це частина великої серії “Сни підрамників”, загальна тема якої розглядає життя як рамки, і спробу вирватися за їхні межі. По суті, прапори – це спроба свята всередині рамки, пошук радощів, які можливі, не виходячи за рамки.

Форми самих рамок нагадують європейське місто. Джерелом натхнення для створення серії «Прапори» були прапори празької єврейської громади, виставлені в єврейському музеї Праги.

Ці роботи вперше будуть виставлені у Франції.

Серія «Fleurissement» («Цвітіння») відображає внутрішні роздуми мистця, які спонукають згадувати у зв’язку з війною про вигнання, втрачений дім та розбите серце, про відірваність від рідного міста та розлуку з друзями. Художник каже: «Кожне з представлених творінь досліджує подвійність сприйняття лиха. Трагічні події приносять людині непоправні втрати, але вони також можуть допомогти відкрити нові можливості».

Кілька робіт з цієї серії було створено спеціально для виставки в Трувілі.

Підготувала Анна Лобановська, мистецтвознавець
Фото: Пінхас Павло Фішель. З серії «Прапори»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *