Візії

“Золота доба” київської книжкової класики виявилась забутою

Була з дружнім візитом (майже по-сусідському) в родині, що можна сказати “за дві копійки” зробила мене киянкою.

Сталося це в кінці серпня 1990 року. Я закінчила КДХІ, приїхала до Києва, щоб знайти роботу за спеціальністю “мистецтвознавство”. Нічого не знайшла, спакувала свою бібліотеку, що залишалась в гуртожитку на Лук’янівці, аби відіслати поштою в село, і в останній вечір перед від’їздом вирішила зателефонувати усім, хто добре до мене ставився у роки навчання. З апарату, що висів у гуртожитку, куди треба було кидати дві коп., щоб поговорити три хвилини. І от остання монетка, я набираю номер родини Мільковицьких, до яких приходила в гості, коли перед захистом диплому викладала історію мистецтв у дитячій художній школі №2, що на Березняках. Вітаюсь, і раптом чую: “Діаночка! Це Ви? А ми Вас по усьому Києву шукаємо, у нас ставка звільнилась. Є аж півтори, Ви ж не проти стільки взяти?”
Так я залишилась жити і працювати у Києві.

Аркадій Семенович помер після ковіду.

Велетенський його архів, де книги для видавництва “Веселка”, журналу “Барвінок”, худкомбінату залишився у десятках тек, які ще розбирати і розбирати. За вечір його дочка Анастасія показала мені дещо, від чого руки мої тряслись, поки фотографувала смартфоном.

Невимовно шкода, що ілюстрації Аркадія Мільковицького, Ніни Денисової, Валентини Мельниченко до казок лежать у родинних архівах, не перевидаються, не працюють у сучасній культурі. Чомусь сталось так, що “золота доба” київської книжкової класики (1960-1990 рр.) виявилась забутою. Особливо прикро за дитячу книжку, де скільки не видивляйся, а радянських ідеологічних кліше не знайдеш, є лише світлі, веселі, ліричні образи. Їх би у сучасну поліграфію, нові шрифти, хороший дизайн…

Маленьку дещицю зафіксованого показую, із вдячністю і сумом, що можу хоч так хоч трішки продовжити життя цим образам…

Діана Клочко

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *