Візії

Сильних не шантажують

Візит В. Зеленського до США супроводжував скандал навколо спроб тиску президента США Дональда Трампа на офіційний Київ.

У середу Білий дім, не питаючи дозволу в української сторони, оприлюднив стенограму скандального телефонного дзвінка Трампа президентові України Володимиру Зеленському, під час якого американський лідер неодноразово просив його про розслідування щодо сина Джо Байдена. А за кілька годин два президенти вперше зустрілися особисто на полях Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

Кожен з них зробив заяву про те, що не вбачає ознак тиску в згаданій розмові. Зеленський заявив, що він «нікому нічого не винен», а український генпрокурор Руслан Рябошапка працює незалежно і розслідує «всі справи». Трамп, у свою чергу, знову відхрестився від звинувачень на свою адресу і заявив, що підняв тему Байдена лише в контексті обіцянок Зеленського побороти корупцію в Україні.

Однак багато впливових політиків та інші публічні особи в обох країнах вважають інакше.

Дослівна цитата слів Зеленського, сказаних Трампу: «Оскільки ми перемогли та отримали абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний генпрокурор 100% буде моєю людиною, моїм кандидатом, який буде затверджений парламентом і почне працювати як новий прокурор у вересні.

Він або вона дослідить ситуацію, конкретно компанію, про яку ви згадали в цьому питанні. Питання розслідування цієї справи (справа сина Байдена. – Ред.) це насправді питання забезпечення відновлення справедливості, тому ми попіклуємося про це і попрацюємо над розслідуванням цієї справи».

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі підкреслила у своїй заяві: «Публікація Білим домом записів розмови підтверджує, що президент підриває чесність наших виборів, престиж займаної ним посади і нашу національну безпеку».
Вона також зазначила, що з повагою ставиться до обов’язків президента вести переговори з іноземними лідерами. «Однак це не частина його роботи — використовувати гроші платників податків, щоб займатися здирництвом щодо інших країн в інтересах своєї [передвиборчої] кампанії», — додала Пелосі.

В Україні фокус уваги очікувано опинився зміщеним на те, яку позицію зайняв Володимир Зеленський під час телефонного дзвінка Трампа.

Зокрема, багатьох здивувала його фраза про те, що «Наступний генеральний прокурор 100% буде моєю людиною» (бесіда відбулася 25 липня, більш ніж за місяць до призначення Руслана Рябошапки). Серед тих, хто зробив акцент на цю обіцянку Зеленського — співголова фракції Європейської солідарності Ірина Геращенко.

«Про незалежність парламенту і силових структур в країнах розвиненої демократії — взагалі мовчу, — написала Геращенко. — Якщо ми хочемо мати сильну країну, то повинні зробити все для формування сильних, незалежних інститутів, а не «100% своїх» і «чего изволите — зробимо в турборежимі», — заявила нардеп.

Іншим сумнівним аспектом позиції Зеленського в розмові з Трампом назвали його критику європейської допомоги Україні за нібито недостатній її обсяг.

Таку позицію Зеленського в розмові з Трампом розкритикував і екс-голова МЗС Швеції Карл Більдт, багаторічний прихильник інтересів України на міжнародній арені.

«Я не думаю, що Володимир Зеленський зробив Україні хоч скільки-небудь гарну послугу, граючи на гірших інстинктах Трампа і слідом за ним очорнивши те, що Європа робить для його країни. Схоже, він не розуміється на цифрах [обсягів допомоги Україні]», — констатував Більдт.

Журналіст Остап Дроздов розкритикував зовнішньополітичну діяльність В. Зеленського: «Навіть у карликів бувають спалахи величі: коли Зеленський говорить «я», то він має на увазі себе, а не посаду президента. Коли говорить Зеленський – це не говорить президент України, це говорить самозакоханий наполеончик, який має купу комплексів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *