Арена

180 років від дня народження корифея, який отримав запрошення від імператора

Сьогодні виповнюється 180 років з дня народження одного з корифеїв українського професійного театру, актора, драматурга й режисера Марка Кропивницького (1840-1910).

За життя він написав понад 40 п’єс (серед них, такі відомі як «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Глитай, або ж павук», «Чмир», «Скрутна доба»), зіграв понад 500 ролей. З його ім’ям пов’язане перше прилюдне виконання пісні на слова Т. Г. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий» (володів голосом широкого діапазону від тенора до басу).

Про це нагадує відомий політик Ігор Шаров на своїй сторінці у Facebook.

10 січня 1882 року під його керівництвом відбувся перший виступ українського професійного театру в київському театрі Берґоньє (тепер — Національний академічний театр російської драми імени Лесі Українки).

Марко Лукич організував першим на теренах тодішньої Російської імперії дитячий театр, акторами в якому були лише діти.

Був пристрасним рибалкою та мисливцем.

Після смерти дружини сватався до старшої доньки Михайла Старицького Марії. Втім, відомий український письменник відмовив, адже між Марком Кропивницьким і Марією Старицькою було 25 років різниці у віці.

У 1886-1887 роках трупа М. Кропивницького три місяці ґастролювала в Петербурзі. Алєксандр ІІІ двічі був на виставах, мав зустріч із акторами, запропонував М. Заньковецькій і М. Кропивницькому імператорський театр, але обидва відмовилися.

На фото – пам’ятник Маркові Кропивницькому на могилі в Харкові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *