Візії

Тарас Мельник: «Ми ставимося до благодійності, освіти та медицини як до пріоритетних напрямків діяльності»

Із Тарасом Мельником, його дружиною Марічкою та їхньою донькою, маленькою Сольою (Соломією), я познайомилася декілька місяців тому, коли почала відвідувати курс історії України для всіх охочих, які проводив Тарас. Нині він є служителем Церкви адвентистів сьомого дня в Шацьку, пише дисертацію з історії, а також зорганізовує різні соціально-благодійні та духовно-просвітницькі заходи. Я вирішила більше дізнатися про адвентистів загалом і про діяльність, яку проводить Тарас, його дружина та члени їхньої церковної спільноти як у масштабах всеукраїнських, так і в Шацьку зокрема.

Тарасе, розкажіть про себе та свою сім’ю до переїзду в Шацьк.

Власне я з Поділля, виховувався і ріс у сім’ї віруючих людей, адвентистів сьомого дня, батьки мої прості люди, але тим не менше навчали мене та моїх братів довіри до Бога, добра та необхідності освіти в житті. Після школи навчався в університеті ім. Огієнка в Кам’янці-Подільському, де здобув ступінь бакалавра історії, в університеті ім. Коцюбинського у Вінниці, де став магістром історії і права. Працював декілька років у приватній християнській (адвентистській) загальноосвітній школі у Вінниці, згадую ці часи з особливою теплотою, оскільки в нас були в колективі по-справжньому чудові відносини. В цій школі я зрозумів необхідність якісної освіти і важливість достойного середовища у формуванні молодого покоління. Також я побував у багатьох країнах світу і це дуже вагомо вплинуло на формування моїх цінностей і переконань. Не менш значущим вважаю вплив на мене читання, маю велику приватну бібліотеку.

Дружина є активним вашим помічником. Як ви з нею познайомилися?

Під час університетських студій у Кам’янці, вона вивчала філологію. Ми тривалий час були добрими друзями, ходили в одну церкву, а потім і працювали разом у школі. І я зрозумів, що треба або робити наступний крок, або не морочити дівчині голову (посміхається). Зробив пропозицію. Вона погодилась і вже чотири роки ми одружені. Майже півтора року тому народилася наша Соломія. Дійсно, я дуже багато чим завдячую своїй дружині, вона робить мої погляди загалом на життя більш виваженими та повноцінними.

Як так сталось, що з Поділля ви переїхали до Шацька?

Я вже розповідав, що проваджу історичні студії, а конкретніше – вивчаю особливості взаємовідносин протестантських конфесій і державних органів влади в радянську добу.
В процесі цих моїх студій мав приємну нагоду познайомитися з людьми, так би мовити, товаришами по цеху історії. Один із пасторів (пастор-священнослужитель у протестантських церквах. – Ред.) церкви адвентистів має докторський ступінь (PhD) з історії та досліджує схожу тематику, що і я. В процесі спілкування він запропонував мені поїхати для здійснення духовної роботи в цей регіон. Отож, з травня ми мешкаємо в Шацьку.

Що це за спільнота Церква адвентистів сьомого дня, що вона сповідує та чим займається?

Ми живемо в суспільстві, де зазвичай сприймають інші християнські (протестантські) течії як щось специфічне. І хоча в нашій країні існує релігійна толерантність і віротерпимість, проте маємо багато стереотипів щодо не традиційних для нашого регіону конфесій, що не належать до православ’я та греко-римо-католицизму.

Ми, адвентисти сьомого дня, є християнами, які вірять у скорий Другий прихід Ісуса Христа та сповідуємо необхідність святкування сьомого дня – суботи, як сказано про це в Біблії в четвертій заповіді, збираємось на богослужіння в домі молитви для вивчення Слова Божого та спілкування з єдиновірцями. Ми віримо що Ісус Христос зараз знаходиться в Небесному Храмі та є Заступником перед Богом за кожного, хто вірує в Нього.

Адвентисти сповідують здоровий спосіб життя та мають активну життєву позицію.

Ми вирізняємось активною позицією щодо важливості освіти. Церква адвентистів існує з середини 19 століття та є наявною на сьогодні практично в усіх країнах світу. Крім проповіді благої вістки – Євангелія, ми ставимося до благодійності, освіти та медицини як до пріоритетних напрямків діяльності.

Адвентистська філософія здорового способу життя є однією з найпрогресивніших у світі.
В Україні діють адвентистські клініки та санаторії, які допомагають комплексно вирішувати питання як фізичного, так і душевного(емоційно-психологічного) здоров’я. Я теж неодноразово бував у таких закладах. Це зокрема клініка «Angelia» в Києві, санаторії «Наш Дім» (Вінницька область), «Черешенька» (Чернівецька область), «Барвінок» (Львівська область).

Також діють кілька десятків адвентистських середніх шкіл у різних містах України – «Джерело мудрості» (Вінниця), «Живе слово» (Львів), «Соломон» (Чернівці) та багато інших. Маємо адвентистський вищий навчальний заклад УГІ (Український гуманітарний інститут. – Ред.) у місті Буча, де можна здобути якісну гуманітарну освіту. Це позбавлений свавілля та корупції заклад освіти, де формується гідна особистість.

З початку війни у 2014 році АДРА (Адвентистське благодійне агентство) допомагає українцям, що зазнали жахіть війни, на мільйони гривень.

Сьогодні адвентисти беруть активну участь у допомозі постраждалим від війни, є волонтерами, а також допомагають ЗСУ спорядженням, що збереже життя.

Ви згадували про роботу в адвентистській школі… Чим відрізняється навчання в адвентистській школі від навчання в інших закладах освіти?

Освіта, якщо йдеться про її якість, – це ж не просто навчання і здобуття знань. Це виховання, це формування цілісної особистості. Адвентисти сьомого дня є протестантами. Як ви знаєте, протестантизм виникнув у Європі і заклав основу багатьох прогресивних явищ сучасності. Перш за все, це доступна Біблія рідною мовою. Також це не тільки власна свобода вибору, але й відповідальність за вчинки та дії перед совістю та Богом…

Отже, адвентистська освіта формує цілісну особистість, закладає повагу до вічного Божого Закону – Десяти заповідей, а також дає якісну підготовку зі шкільних наук. В адвентистських школах особливо наголошується на вивченні іноземних мов, а також є духовні уроки, на яких вивчається Біблія та її практичне застосування в житті. Також у таких школах діти не вживають лайливої лексики, алкоголю та тютюну; зведені до мінімуму фактори, які можуть негативно впливати на особистість, що формується. Навчатися там можуть діти незалежно від віросповідання. Школи мають державну акредитацію та відзначені високими нагородами з боку держави за вагомий внесок в освіту та виховання зростаючого покоління.

Розкажіть про діяльність адвентистів у Шацьку.

В Шацьку в нас є молитовний будинок за адресою: вул. Шковороди, 35 (біля магазину «Діана»).
Тут відбуваються богослужіння щосуботи на 10 годину. Якщо ви хочете більше дізнатися про книгу-книг Біблію та як використовувати її в повсякденному житті – сердечно запрошуємо на наші богослужіння.

Але крім богослужінь у нас є інші соціально-благодійні та духовно-просвітницькі заходи – я вже проводжу по четвергах з 18.00 до 19.30 курси історії України для всіх охочих, незабаром починаємо курси всесвітньої історії для всіх охочих, тривають курси німецької мови.
За останні місяці ми здійснили роздачу продуктових наборів для переселенців та малозабезпечених людей на загальну суму понад 50 тисяч гривень. Також влаштовуємо так званий соціальний гардероб, де внутрішньо переміщені особи та місцеві жителі можуть обрати одяг для себе та своєї сім’ї.

Моя дружина проводитиме курс української мови для переселенців і всіх, хто бажає покращити знання солов’їної.

Також ми влаштовуємо заняття з дітьми, де ведемо цікаві майстер-класи та весело проводимо час.

Ми надали вже й надаватимемо ще допомогу переселенцям продуктами та одягом.

Я, моя дружина та наша церковна сім’я хочемо бути відкритими до потреб людей і бути поряд із ними в цей непростий час.

Якщо у вас виникли ідеї щодо співпраці або ви хочете просто поспілкуватися, буду радий допомогти вам.

Для довідки: телефон служителя Церкви адвентистів у Шацьку – 0931826769 (Тарас Мельник).

На світлині: Тарас і Марічка Мельники спілкуються з переселенцями

Розмовляла Катерина Коверзнєва

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *