Арена

Намагалися переманити рашистського пілота з літаком за 1 млн доларів, натомість втратили два винищувачі ЗСУ

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо неуспішної операції українських силовиків-волонтерів переконати пілотів-рашистів дезертирувати на своїх літаках. З її провалом пов’язують ракетний обстріл українського аеродрому «Канатове».
Про це повідомляють СБУ та «Українська правда» із посиланням на джерела в українській розвідці, зокрема, як зазначається, одного з учасників операції.Йдеться про операцію з вербування російських пілотів, яку намагалися провести весною-літом 2022 року. Західні ЗМІ вже розповідали, що група українських волонтерів у співпраці з розвідкою майже переконала трьох російських пілотів дезертирувати разом зі своїми військовими літаками в обмін на 1 мільйон доларів за штуку.Отримати російські літаки так і не вдалося через втручання Федеральної служби безпеки росії — українська сторона підозрювала, що російська спецслужба розкрила план та почала спілкування від імені пілотів рф, з якими вдалося встановити контакт. Українська сторона все ж мала вигоду — зібрала цінну технічну інформацію про російські ВПС і скомпрометувала трьох військових, принаймні один з яких відтоді не виконував бойових завдань.За даними УП, принаймні частковий провал цієї операції пов’язаний із російським ракетним обстрілом околиць Кропивницького у липні 2022 року. Одного із трьох російських пілотів, з якими домовлялися про викрадення літака, мали зустріти 23 липня на аеродромі «Канатове» у Кіровоградській області. Туди, як зазначається, прибули організатори операції, кілька десятків військових ССО. До того ж там несли службу бійці інших військових частин.

Та зранку 23 липня у Кропивницькому та ще низці міст України пролунали вибухи. Обласна влада підтвердила, що окупанти запустили по Кіровоградській області 13 ракет, поціливши, зокрема у військовий аеродром.

УП, з посиланням на дані слідства, пише, що того ранку в «Канатове» влучили 8 крилатих ракет. В СБУ зазначили, що унаслідок обстрілу, який «спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців», загинув командир військової частини, 17 захисників отримали поранення, було повністю знищено 2 бойові винищувачі ЗСУ, злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

Служба безпеки повідомила, що веде слідство за двома статтями: «державна зрада» та «перевищення службових повноважень». Покарання за цими статтями сягає довічного ув’язнення.

В СБУ відмовилися розповідати більше, посилаючись на таємницю слідства. Але заявили, що операція була проведена попри зауваження СБУ та без узгодження з відповідними державними органами, а росіяни отримали інформацію щодо розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків.

УП, з посиланням на документи слідства, пише, що, за версією правоохоронців, військовий-учасник операції нібито не погодив її з ГУР, чим перевищив свої повноваження. Він же, за твердженням СБУ, самостійно відрядив військових на аеродром для зустрічі літака.

УП заявляє, що результати обстрілу правоохоронці вважають наслідками дій Романа Червінського — експрацівника ГУР, який брав участь в операції з літаками, а раніше відповідав за операцію щодо затримання найманців ПВК «Вагнера», також відому як «Вагнергейт».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *