Візії

Ми нє украінци, ми міліционєри…

“Я тєбє дам, блядь, чєрвону каліну”, – закричав пискливим голосом дєдушка в кепці й застрибнув на мене, як ото дівчата застрибують на хлопців, обхоплюючи шию руками, а поперек – ногами.

Це було 14 жовтня, здається, 2007 (чи 2006?) року. Ми з Русланом Губенком й Володимиром Петранюком вийшли з метра на Хрещатику, підняли прапори й вирішили заспівати “Червону калину”.

Весь хрещатик – від Бесарабки й до Інститутської (а, може, й далі) – був зайнятий комуняками, соціалістами й іншими істотами, які в такий спосіб вирішили відзначити Покрову й день УПА. Тисячі агонізуючих борців за все хороше совєтське минуле заполонили центр міста, де мала відбутися хода на честь свята.

Дєдушка в кепці обхопив мене ногами на талії, а руками почав дряпати й гамселити по обличчю. Я почав щось пояснювати дєдушці, що це, мовляв, не культурно так поводитися й намагався його зняти з себе, але за мить мені ззаду в голову прилетів кулак і я опинився на асфальті.

З цієї позиції, дивлячись поміж ніг самашедших мітингарів, я зауважив, що й мої колеги вже теж на землі і їх теж гамселять небайдужі комуняцькі громадяни.

Метрів за десять-п’ятнадцять від нас стояв міліцейський ланцюг і байдуже спостерігав цю нерівну боротьбу. я валявся на асфальті в сірому плащі, недавно купленому на розпродажі в іще старому універмазі “Дарниця” за 37, здається, гривень. Саші Сомову, який жив зі мною в кімнаті університетського гуртожитку, я теж купив там плащ, але коричневий. Плащі були пошиті в білоруському Бобруйську.

Петранюк почав кричати на міліціянтів, мовляв, що ж ви дивитесь і нічого не робите, ви хіба не українці? На що міліціянт з пузом, як зараз у мене, незворушно відповів – ми нє украінци, ми міліционєри.

Всю цю історію фіксували інші небайдужі громадяни, мені пізніше казали, що нас навіть по телевізору показували.

Коли стало зрозуміло, що нас таки можуть просто затоптати, хтось з міліціянтів витягнув нас з-під ніг наших опонентів. У коридорі з міліцейського патруля й під сварливі вигуки любітєлєй самого вкусного пломбіра ми почимчикували через Хрещатик і Майдан до Лядських воріт, де зібралася невелика кількість наших.

У порваному плащі з Бобруйська, недавно подарованій мазепинці і з гарячою потилицею я йшов у тій ході до річниці УПА. Здається, того року був ще й концерт увечері.

Минулого року, 14 жовтня, кацапи безбожно поливали нас, мабуть, усім, чим могли. Уламки попрошивали вікна й двері хати, де ми зупинилися, майже всі машини, але людей, на диво, не зачепило. За хвилину, на другу серію прильотів, ми вже сиділи в невеликих, виритих кацапами окопчиках. Я тоді чи не вперше відчув, як дихає земля від вибухів – наче стискається й розтискається, наче калатає величезне серце, наче вся глибінь земна хоче тебе обійняти.

Той плащ з Бобруйська й мазепинку я десь загубив невдовзі після тих подій. Але часи були буремні, хіба все вбережеш?

Василь Шандро, журналіст

Фото ілюстративне

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *