Політвернісаж

Якщо першою людиною в державі керує цинічний фактотум…

Десята річниця Революції Гідности – слушний привід згадати не тільки “як”, але й “проти чого”.

Про події недалекої минувшини висловив кілька думок перекладач і прозаїк Сергій Сингаївський, реагуючи на статтю в “Лос-анджелеському книжковому огляді”.

“Учора мені трапилася стаття в “Лос-анджелеському книжковому огляді” про персонажа тодішньої української політики, якого останнім часом “здали в архів”, а дарма. Побудована навколо одкровень дочки Пола Манафорта, стаття відкриває такі сторони колишнього радника, ментора й залаштункового стратега (якщо не ляльковода) Віктора Януковича, що на пам’ять приходять не тільки ретельно скопійовані зачіски, “бріоні” і манери, а й секс-іграшки, виявлені чи то спецкомісією, чи то “революційними матросами” в Межигір’ї. Наступна думка – що українська й американська політика сплетені значно дужче й вигадливіше, ніж це видається з відомих Трампових спроб конвертувати гендлі Гантера Байдена в електоральний успіх і зброю проти демократів. Та головне – чи не призведе ситуація, в якій першою людиною в державі керує і вкладає їй у рота гарні промови цинічний фактотум, до повтору подій 2013-14 рр.? Ні, не до спроби військового путчу, якою сьогодні лякають курям на сміх (бо, навіть безвідносно, кого і чим в Україні вже можна налякати), а саме до нового Майдану?”

Нагадаємо, що український олігарх Рінат Ахметов наймав Манафорта і його фірму для своєї промислової групи «СКМ».

У листуванні Манафорта (частина якого оприлюднена у матеріалах американського слідства) найдавнішим документом є звіт по політичній ситуації в Україні, надісланий Рінату Ахметову 9 червня 2005 року. З підготовки цього звіту і розпочалася робота на Партію регіонів. На 35 сторінках документу подані причини перемоги Віктора Ющенка на виборах 2004 року, пріоритети електорату, сподівання виборців, перспективи партій і їхніх лідерів, описано проблеми партійного менеджменту, запропонована стратегія для виборів 2006 року і, нарешті, варіанти можливих коаліцій після виборів.

Деталізовані соцопитування показали оптимістичні налаштування і повну підтримку післяреволюційної влади більшістю населення. Втім, Манафорт побачив у цьому можливості: «Віра, що країна рухається у правильному напрямку, поєднується зі сподіванням, що життя в Україні в найближчі 6 місяців стане кращим, і що це відобразиться на кожному. Ці сподівання — фундамент політичної стратегії, яку ми будемо розвивати. Суспільству потрібні мікроекономічні досягнення. Воно не сприймає макроекономічні цілі, такі як реприватизація й оновлена фіскальна політика. Ми маємо показати прагнення реформ, але таких, які мотивують публіку — більших зарплат і робочих місць».

Політконсультант зі США не афішувався громадськості і був ледь не мітичною фігурою. Згадки про нього в українських ЗМІ почали з’являтись лише незадовго до парламентських виборів 2006 року. Тільки у 2007 році на «Українській правді» вийшло розслідування «Американські технологи на службі у Януковича». У ньому йшлося про заміну старих російських політтехнологів на американського консультанта.

Менше з тим, Манафорт, знаходячись у тіні, привів Партію регіонів до перемоги на парламентських виборах 2006 року з результатом 32% (за рік до того підтримка була на рівні 15—16%).

Ситуація повторилася на позачергових виборах 2007 року. Тоді «регіонали» взяли вже понад 35% голосів і сформували більшість у парламенті. Судячи з успішності стратегії, йому вдалося зрозуміти ситуацію в Україні й використати її на свою користь.

Саме Манафорт і його люди продумували агітаційну кампанію. Нагнітання суперечностей між «сходом» та «заходом» і гра на невиправданих сподіваннях населення стали фундаментом їхньої стратегії. Тим більше, що розписували цю стратегію вихідці зі Сполучених Штатів, де в другій половині XX сторіччя застосовувались такі самі методи, тільки з поляризацією на «північ» і «південь».

Так Манафорт вклав свою значну лепту у знищення результатів Помаранчевої революції. Адже тріумф на парламентських виборах дозволяв регіоналам всіляко гальмувати реформи і ставив президента Ющенка у важке політичне становище. З цього «відродження регіонів» почався їхній шлях до повного захоплення влади, який закінчився розстрілами на Майдані. Кров Небесної Сотні є і на руках Манафорта, вважає Дмитро Бобиренко.

Світлина з відкритих джерел

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *