Візії

Стокгольмський синдром в Ужгороді

Знаєте, мені досі незрозуміло навіщо в Ужгороді продовжують встановлювати міні-скульптурки пов’язані з угорським культурним кодом. Це дуже і дуже дивно.

Коли я висловив свою думку про це під постом Михайла Марковича, котрий слушно запитав яке ж відношення має черговий угорець до Ужгорода, то у коментарях мені відповіли:
– вперше бачу мадяра, що проти мадярів;
– це зроблено не за гроші платників податків і взагалі запропонуй щось краще;
– це розвиває туризм.

Також, мені досі незрозуміло чому за угорськими культурними символами дуже сильно побиваються зросійщені ужгородці, а зросійщені українські угорці так сильно переживають за демонтованим погруддям Пушкіна.

Чому мені це дивно? Та хоча б тому, що Угорщина усюди і у всьому підтримує Росію, а Росія, так вже сталось, на нас напала і вбила вже дуже багато наших співвітчизників, а також поламала життя майже всій країні.

Так, не всі угорці є відображенням Орбана та чинної угорської влади. Там є порядні люди, безумовно. Але чи це означає що ми маємо продовжувати прикрашати наш міський простір угорським культурним кодом. Гадаю, що ні.

Гадаю, що Угорщина, будучи в складі імперії, займалась тим самим, чим займалась Росія, очолюючи Радянський Союз – викорінювала національні мови, і намагалась асимілювати націю. Чому ми постійно чуємо від угорців, що треба захистити угромовних українців, але нічого не чуємо про україномовних угорців? Може, тому що їх там майже нема? А чому так?

І знаючи все це ми продовжуємо “ліпити” на вулиці міста ведмедиків з угорської дитячої вечірньої передачі, композиторів, винахідників. Це нав’язаний колонізаторами стокгольмський синдром, несусвітня дичина.

Я наполовину етнічний угорець, я так само зростав на угорському телебаченні, бо воно, ніде правди діти, було кращим ніж радянське. Але ж чорт забирай, невже люди не розуміють як ці дрібниці зараз виглядають збоку?

Угорці, за часів австро-угорської імперії активно мадяризували русинів, чинили тут мовні чистки, принижували місцеве населення. Про їх методи ви можете поцікавитись у істориків, будете неприємно здивовані.

Радянський Союз, отримавши Закарпаття після Другої Світової, в першу чергу депортував більшу частину корінного населення, русинів на етнічних мадяр на Схід України, де вони у степах піднімали цілину та гинули тисячами. На їх місце сюди заселили купу росіян, переважно військових, та чиновників, які зросійщили наше місто до невпізнаваності. На мою думку, хоч я її і не нав’язую нікому, саме оці “етнічні” чистки 45-50-х років зробили нам ведмежу послугу. Саме через це “переселення” корінних народів, ми єдина західна область України що стабільно підтримувала партію Регіонів та ОПЗЖ. Саме тому нам дістався мерзенний регіонал у якості мера.

Закарпатські угорці, які так зітхали за Пушкіним, теж жертви зросійщення, бо їм нав’язали разом з “універсальною” для імперії мовою ще і її культурний код. Саме тому стільки ужгородських угорців жаліли демонтованого Пушкіна. Хоча зовсім недалеко від нього, через річку, стоїть пам’ятник Шандору Петефі, якого ніхто ніколи не збирався чіпати.

І от, знаючи все це, хтось продовжує встановлювати в Ужгороді скульптурки з угорськими культурними символами. Це якась неймовірна меншовартість і недалекоглядність. Я не можу цього зрозуміти.

Для розвитку туризму кажете? Ну дивитись на скульптурку Ференца Ліста турист бігме краще поїде до Будапешта. Це ніби зрозуміло.

Щоб навести мости між Угорщиною і Україною? Та облиште, щойно з під санкцій вивели ОТП банк та нормалізували закон про національні меншини згідно з вимогами Венеційської комісії, як Орбан заявив, що не пустить Україну до ЄС бо у нас корупція. Тобто скільки кроків назустріч не роби – однаково угорці робитимуть те, що їм зручно і потрібно.

“Підлизування” скульптурками та іншими дрібними речами навпаки показує нашу слабкість і схильність “прогинатись”.
Кажете “не за гроші платників податків”? Окей, але чи не знайшлося б цим грошам кращого застосунку у країні, де йде війна, ніж тішити альтер-его сусіднього етносу? Гадаю це риторичне питання.

Тому питання дійсно важке і складне. Але простих питань у наш час не буває. І найближчим часом не буде.

Томаш Деяк, блоґер, журналіст

Світлина Ернеста Завадського (на світлині: нова ужгородська міні-скульптура винахіднику кулькової ручки Ласло Біро)

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *