Візії

Чули термін “зйобікеси”?

Те, що між українцями в Україні і українцями за кордоном, прірва, – це факт. Але, на жаль, зʼявляється прірва між чоловіками і жінками ще й усередині країни. З плином часу вона тільки ширшає.

Почнімо з першого. Чули термін «зйобікеси»? Якщо ви трішки соціолінгвісти, то чули. Так називають жінок, які виїхали за кордон. Переважно ці жінки не з окупованих і без дітей, і, за визначенням авторів терміну, «живуть жеття». Ні, це не означає, що треба життя ставити на паузу, але я розумію, що саме людей, особливо чоловіків, тригерить. «Нарешті знайшла смачний ресторан у Лісабоні» в день, коли стрічка рясніє Авдіївкою. «Кожен сам робить вибір». Який? Померти під КАБАми? Сьогодні «в Україні дуже страшно», а завтра рейд бʼюті і медичними закладами за тиждень. Звісно, все це чоловіків може трішки дивувати, і все частіше я читаю і чую питання «чому я ризикую, поки хтось «живе своє найкраще життя» і збирається на чергове побачення з арабом у тіндері?». Я, до речі, нікого не засуджую (Боже, збав засуджувати чи узагальнювати) – я ділюся своїми спостереженнями і намагаюся знайти причини. Нам часто розповідають про кризу міграції, але емпатії до своїх же «іноді» трішки не відчувається. Мені ні термін «зйобікеси», ні коментар «сподіваюсь, ти пишеш це з окопу?» від дівчат не до душі. Як цим двом категоріям порозумітися, я не знаю.

«Якби в мене був чоловік в Україні, я б теж не поїхала», – казали мені за кордоном, до речі.

Друге. Весь цей тиск внутрішньої ситуації і міжнародної політики призводить до того, що це напруження виливається на жінок зокрема вже в Україні. Найчастіше від тих, хто не у війську. «Стаття 65 поширюється на всіх», «Чому жінки нічого цій країні не винні?», «Тобто чоловіків на знищення, а Оксанки будь-якої миті по зйобах?»

Я багато думала, чи зможуть закриті для всіх кордони чи жіноча мобілізація змінити цей стан речей. Навіть якщо не військова. Економічна (такий собі податок і для тих, хто за кордоном), трудова (наприклад, декілька годин на тиждень на оборонних підприємствах). Але тоді доведеться ділити жінок на жінок із дітьми і без. Ви уявляєте, що це за скринька Пандори? Почнеться галас «тобто якщо я не народжувала, я не людина» (і чоловіки цієї миті іронічно усміхаються).

Одним словом, я не знаю. У моєму оточенні жінки, які допомагають чоловікам, підтримують чоловіків. І військових, і цивільних. Але що робити, якщо підійдуть (приблизно як нещодавно на фунікулері) зі словами «А я твою сраку прикривав взагалі-то/Мені твою сраку прикривати коли шо». І в цьому ж буде правда.

Якщо, за конспірологічними теоріями, це все план із розхитування і розʼєднування народу, то він працює.
Але ж нам ще українців народжувати. То треба якось не втрачати здоровий глузд і зберігати взаємоповагу одне одного, що не просто.

Ця тема гостра, болісна, колюча, не приємна. Але якщо б мене це не хвилювало, я про це і не говорила б.

Попри все люблю вас, українці, моя сімʼє кайдашева.

Валентина Павлушенко

Фото з мережі

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *