Візії

Не можеш досягнути результату – самоусунься!

Нардеп від “Слуги народу”, голова комітету ВР з питань зовнішньої політики Богдан Яременко заявляє, що українська делегація не братиме участі в найближчій сесії ПАРЄ.

“Найскладнішим сьогодні є питання ПАРЄ. Не маючи іншої нагоди реагування на порушення цією організацією власних принципів, і зіштовхнувшись з достатньо відвертим ігноруванням її інтересів, Україна наразі утримається від відрядження своєї делегації на найближчу сесію ПАРЄ.

Натомість зосередимось на підготовці нашої делегації та проведенні консультацій з іншими державами членами РЄ з метою вироблення плану повернення довіри до ПАРЄ. Цей підхід підтримала переважна більшість фракцій українського парламенту”, – написав Яременко на своїй сторінці у соцмережі.

17 вересня у Верховній Раді сформували новий склад української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи.

20 вересня делегацію України в ПАРЄ очолила депутатка від партії “Слуга народу” Єлизавета Ясько.

На початку жовтня розпочинається осіння сесія ПАРЄ, на ній мають розглянути проект резолюції щодо становища кримських татар на окупованому Росією півострові.

26 червня Парламентська асамблея Ради Європи погодилася повернути росіян без санкцій, незважаючи на порушення принципів РЄ. Глава МЗС України Павло Клімкін назвав такі дії зрадою з боку Європи. Представники 7 держав-членів Ради Європи в ПАРЄ оголосили про спільні дії в знак протесту проти безумовного повернення росіян.

У лютому цього року Богдан Яременко заявляв, що чинна влада не має стратегії повернення окупованого Криму. Тоді Яременко не був представником ЗЕкоманди, а очолював Київську міську організацію УКРОПу.

«Є два шляхи повернення Криму – військова операція та переговори, або комбінація цих двох. Чи є реально така можливість? На сьогодні я її не бачу, але це не значить, що немає роботи для того, щоб наближати та створювати таку можливість. Проблема в тому, що влада не має стратегій повернення Криму, не розуміє, що і як вона робить», – наголошував укропівець.

За його словами, українська влада має подвійні стандарти у політиці щодо Криму – держава проводить видимість дій щодо окупованої території і водночас підписує економічні угоди з окупантами.

«З одного боку, нібито проводиться якась політика щодо окупованої території. З іншого – ми підписуємо з окупантами угоду про розподіл квот на вилов риби. Зокрема у водах і з тими компаніями, які вкрали у нас росіяни після окупації Криму. Немає навіть послідовності у сприйняті окупації, тому все це повільно просувається», – вважав Богдан Яременко.

Він також підкреслював, що стратегія деокупації півострова повинна включати створення дієвої інституції кризового менеджменту, яка б займалася проблемами Криму в Україні. Але влада за п’ять років лише частково досягла прогресу в цьому питанні.

«Ми втратили представницький орган, який відстоював інтереси кримчан. Не створено ніякого відповідника Верховної Ради Криму. Слабо представлені інтереси Криму в Міністерстві тимчасово окупованих територій, у якому більше займаються питанням Донбасу. Також є органи, які більше займаються представництвом президента в Криму, але вони – в Херсоні, тому їм важко впливати на політику», – заявляв представник УКРОПу.

Разом з тим Богдан Яременко вважав, що в рамках стратегії необхідно утримувати тему Криму в інформаційному полі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *