Арена

Депутат від партії “Слуга народу” Сергій Литвиненко вважає за необхідне обирати голів ОДА

Народний депутат від партії «Слуга народу» Сергій Литвиненко заявив про необхідність обирати керівників органів виконавчої влади на прямих виборах. Про це народний обранець заявив у коментарі на Youtube.

На думку депутата, тільки при обранні на посаду, а не призначенні, можна вести мову про незалежність чиновника. Якщо держслужбовця можна будь-якої миті «зняти», то і думати він буде про те, як би вислужитися і зберегти кар’єру, а не працювати для людей – вважає депутат. Народовладдя повинно стати основою політичного устрою України з широкими повноваженнями і відповідальністю для місцевого самоврядування.

Сергій Литвиненко вважає: «Губернатора не повинен президент призначати. Повинен народ обирати прямим голосуванням, як на місцевих виборах, депутатських, парламентських. Губернатор – це повинна бути “вибірна посада”. Прямим голосуванням повинні відбуватися ці вибори. Народ повинен голосувати безпосередньо. Люди повинні обирати, вони знають, хто краще для регіону».

Першочерговим завданням сьогодні є формування дієвого місцевого самоврядування, в якому розширені повноваження отримають територіальні громади, а не призначені згори голови обласних адміністрацій. Будь-яка влада повинна обиратися, а при парламентсько-президентській формі правління голова адміністрації повинен обов’язково бути виборною особою, підзвітниою місцевим громадам.

На думку Сергія Литвиненка, «децентралізація – неминуча. Цей процес уже пішов, ми його завершимо в наступному році. Чесно, як я бачу по регіону, коли ми їздимо по округах – це дуже ефективна модель і податки сплачуються. Я особисто був присутній, коли громада збирається і обговорює, скільки у них протягом якогось періоду зібралося грошей. Вони самі розподіляють, вони знають куди їх витрачати. Це дуже успішна модель, бюджетна децентралізація».

Депутат стверджує, що «бюджетна децентралізація – це процес, за яким спочатку формуються бюджети областей, потім Верховна Рада України затверджує їх. Вони безпосередньо на місцях ухвалюють рішення, бачать, радяться. Бачать, куди дійсно спрямувати кошти, які у них є в громаді. Це дуже ефективно і дуже правильно, я вважаю».

Президент України заявив, що необхідно продовжити курс на децентралізацію країни, але без права громад самим формувати свій бюджет, процес не змінити. Одним із прикладів може виступити польська модель формування бюджету країни, коли місцеве самоврядування самостійно планує і розпоряджається фінансами регіону за принципом «знизу-догори». Спочатку ухвалюються місцеві бюджету, а потім парламентом країни.

«Я повністю підтримую такий механізм фінансової децентралізації, як у Польщі. Він дієвий. На прикладі Польщі можна зробити якусь аналітику. Подивитися, як працює цей механізм. Він працює успішно. На сьогоднішній день у Польщі дуже сильне економічне зростання прийшло. У всіх вертикалях – і щодо економіки, і щодо влади. Результат видно наочно», – говорить Сергій Литвиненко.

Комплексні дії, вважає депутат, дозволять закінчити децентралізацію і реформують місцеве самоврядування України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *