Візії

Нові ЗЕкадри поводять себе як хамовиті профани

Коли ти очільниця важливої державної інституції і тебе покликали на зустріч для діалогу і пошуку спільних рішень носії реальної експертизи і досвіду — потрібно прийти і фахово брати участь у дискусії. А не тікати від незручних питань, і тим паче, робити це зверхньо та без жодної поваги до людей, чия діяльність прямо залежить від твоїх управлінських рішень.

Про це пише у своєму блозі Уляна Супрун.

Утім, виглядає так, що голова ДержКіно України Марина Кудерчук, яку призначили на цю посаду наприкінці січня цього року, вважає це абсолютно нормальним. Просто подивіться це відео.

2 червня Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) проводила розширене засідання секретаріату, на яке було запрошено для знайомства Марину Кудерчук.

Кудерчук відмовилася виступити, тому відразу ж перейшли до запитань членів НСКУ. На відео видно, як Ганна Чміль звертається до голови ДержКіно з проханням не зменшувати фінансування успішної культурної інституції Довженко-Центр : Dovzhenko Centre. Нещодавно центр заявив про своє банкрутство, передусім, через відсутність фінансування за 2020 рік. https://bit.ly/2TQwCPw Причиною цього є, зокрема, управлінська діяльність Кудерчук як голови Держкіно. Про це можна почитати більше у дописі директора центру Ivan Kozlenko: https://bit.ly/3dES5TA

Замість притомного пояснення та відповіді на абсолютне доречне прохання та пораду не робити поспішних рішень, наслідки яких важко виправити, Кудерчук зазначила, що діє в рамцях законодавства, а потім просто вийшла із зали. Зрозуміло, що зустріч було закінчено без обговорення ЖОДНОГО питання.

Це зверхнє ставлення було доповнено дописом Кудерчук на її сторінці у фейсбук, в якому вона зазначила, що: “Єдине рішення в цій ситуації — це формат відкритого діалогу, до якого я була завжди готова: і сьогодні, і ще два місяці тому” (цей допис авторка чомусь згодом видалила). Вийти із зали — це не готовність до відкритого діалогу. Це прояв тотальної зневаги, зверхнього ставлення і публічна демонстрація своєї некомпетентности, пише Уляна Супрун.

Призначення теперішньої очільниці ДержКіно було не надто прозорим. Якщо коротко — під час проведення попереднього конкурсу на цю посаду, комісія Національного аґентства з питань державної служби відхилила кандидатуру Юлії Сінкевич через те, що начебто Юлія не мала достатньо компетенції. Це при тому, що вона працює в індустрії понад десять років, має досвід і розуміння процесів, своє бачення подальшого розвитку галузі та підтримку української кіноспільноти.

Після цього було оголошено новий конкурс на посаду голови ДержКіно, в якому і перемогла Кудерчук. Щодо наявности навичок і досвіду займати таку посаду говорить її професійна діяльність — вона працювала заступницею директора, а потім і директоркою кінотеатру в Запоріжжі (менше ніж рік). Ось і все.

Члени НСКУ звернулися до Офісу президента України та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з відкритим листом, адже правомірно вважають, що Кудерчук не має права обіймати посаду чиновника такого ранґу. У. Супрун сподівається, що новопризначений міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко знайде рішення у цій ситуації.

Сумнівні та непрозорі призначення на важливі державні посади стало незмінною рисою кадрової політики президента та його команди. Вчергове ми бачимо кейс, як “своя” людина з поверхневим розумінням сфери, але з бажанням виконувати вказівки прийшла очолювати важливу державну інституцію.

Поки це відбувається у будь-якій сфері життя — культурі, освіті чи медицині — найбільше страждатимуть українці. Адже результати такої кадрової політики мають конкретні та відчутні наслідки для кожного з нас, зазначає Уляна Супрун.

Нагадаємо, що Марина Кудерчук працювала у Держекоінспекції та Податковій адміністрації Запорізької области. Була недовго заступницею очільника Запорізької облдержадміністрації. Головним своїм досягненням Кудерчук назвала розвиток Центрального запорізького кінотеатру та міжнародного фестивалю короткометражного кіно на його базі.

Своїми першими кроками на посаді Кудерчук назвала “ознайомлення з програмами, що діють із минулого року, їх подальший розвиток та аудит”. Чогось більш конкретного під час співбесіди у Національному аґентстві з питань державної служби, яка і проводила конкурс вона не розповіла. Вже після оголошення про нову посаду вона попросила скептиків “судити про мене і мою роботу за результатами, які, сподіваюся, всі побачать найближчим часом”.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *