Арена

Зеленські є мільйонерами, які отримують прибутки з офшорів

Президент України Володимир Зеленський і його дружина Олена Зеленська задекларували доходи за минулий рік на суму понад 22 мільйони гривень. Зарплата глави держави склала 336 тисяч гривень, його дружини – 952 тисячі гривень, отриманих у ТОВ Квартал 95. Подружжя отримало дохід від здачі майна Кварталу в оренду на суму в 2,4 мільйона гривень, йдется у деклараціях, опублікованих на сайті НАПК.

Президент Зеленський володіє у Києві квартирами і паркомісцями, ще одна квартира у спільній власності з дружиною. Гарант задекларував також своє проживання у державній дачі у Конча-Заспі. Олена Зеленська володіє житлом в окупованій росіянами Ялті.

У власності Зеленських також квартира у Великобританії більше 90 кв.м. З 2015 року вони користуються маєтком у Італії, вартість якого – понад 88 мільйонів гривень.

Ґарант вніс у декларацію наручні годинники Rolex, Breguet, Tag Heuer. Дружина задекларувала сережки і кільця з діамантами Graff, а також наручний годинник Breguet і Bovet.

Володимир Зеленський володіє авто Range Rover 2016 року, його дружина – Mercedes-Benz моделі S 500 4 Matic 2014 року випуску.

Сім’я Зеленських задекларувала обліґації на суму більш ніж 5 мільйонів гривень. Олена Зеленська – бенефіціар компаній San Tommaso S. R. L, Film Heritage, Aldorante Limited. Вони зареєстровані у Італії, Белізі і на Кіпрі.

У президента є патенти на різні моделі, винаходи і торгові марки.

На рахунках у банках у Зеленських 4,7 мільйона гривень, понад 125 тисяч доларів США, а також понад 10 тисяч євро.

Верховна Рада 15 березня 2016 року прийняла закон, який був потрібний для впровадження безвізу з Євросоюзом – про електронне декларування доходів і майна державних службовців.

У серпні 2016 року система е-декларування, запуск якої вимагали МВФ, Світовий банк, ЄБРР, США та ЄС, запрацювала. Політики і чиновники змушені щороку подавати декларації про своє майно.

Конституційний суд 27 жовтня 2020 року скасував кримінальну відповідальність за внесення неправдивої інформації до електронних декларацій і фактично визнав незаконним е-декларування в Україні, заборонивши роботу Національного агентства з попередження корупції.

Верховна Рада 4 грудня минулого року відновила електронне декларування, однак кримінальна відповідальність відтепер передбачена у вигляді штрафів та обмеження волі строком на 2 роки.

Нагадаємо, що невелика за розміром країна, колишня британська колонія біля берегів Карибського моря, в 1990 році держава Беліз ухвалила Закон про Міжнародні Комерційні Компанії (International Business Companies Act 1990). Він був удосконалений у 2000 та 2017 роках. З того часу національний дохід країни значно збільшився завдяки офшорній фінансовій індустрії. Оскільки саме вона незмінно поповнює державний бюджет, уряд Белізу намагається максимально захистити права міжнародних компаній та постійно вдосконалює законодавство для розвитку офшорного бізнесу.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *