Політвернісаж

“Годівниці” в спадок: кому дістанеться Чорноморський порт

Найближчим часом ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» може очолити новий керівник. За деякими даними, відповідне призначення вже пролобійовано безпосередньо в міністра інфраструктури Олександра Кубракова. Сам міністр, втім, довго опирався, і не дарма. Адже претендентом на посаду є Микита Лихачов, син широко і сумнозвісного Сергія Лихачова – голови Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря часів Януковича.

Кількість корупційних скандалів, пов’язаних із цією інспекцією і Лихачовим особисто, претендує на рекорд. Під керівництвом тандему Лихачов-Шепель-Кавун «екологи» дерли непомірні хабарі з українських експортерів (близько $ 10 за контейнер), а також затримували судна на невизначений термін з метою вимагання відкатів з підприємницької діяльності. Журналісти-розслідувачі зійшлися на думці, що отримані гроші йшли на утримання сім’ї Януковича. Сергія Лихачова навіть прозвали президентським «касиром».

Після Революції гідності 2014 року Лихачову довелося поспіхом покинути Україну, щоб не потрапити під хвилю люстрацій, проте скандальному екологові вдалося зберегти майже всі свої «зв’язки». А також проштовхнути своїх колишніх поплічників на посади радників при АМПУ, яка була заснована роком раніше, щоб коліщатка корупційного механізму продовжували крутитися. Втім, підприємці збунтувалися проти відвертого рекету чиновників, і тоді Лихачов вирішив повернути до життя стару схему в Держекоінспекції. Правда, трохи її видозмінив – замість кораблів, з яких «екологам» годуватися заборонили, вони переключилися на вантажні термінали. За словами співзасновника групи компаній RISOICL Шоти Хаджішвілі, за останні роки власникам терміналів надходили «пропозиції» до 3 тисяч доларів.

А в 2017 році, коли почала роботу Морська адміністрація, стопами батька пішов і Микита Сергійович. Завдяки патронажу Лихачова-старшого він майже відразу отримав у новій структурі посаду замдиректора Департаменту безпеки судноплавства і очолив відділ екологічної безпеки. Коло замкнулося.

Надалі батько і син почали «кошмарити» моряків і бізнес уже вдвох. МорАд, як відомо, займається справою, повністю протилежною початковим задумам і замість сприяння судноплавству інтенсивно його «кошмарить». І не останню роль у цій п’єсі грає скромний екологічний відділ, який знічев’я та й заборонить судну вихід з порту, поки вантажовідправник не сплатить мзду в кілька сотень доларів. До речі, тільки в 2019 році вдалося позбутися керівника Морської адміністрації Дмитра Петренка, якого пов’язують з Сергієм Лихачовим. Тільки ось їх спільному «бізнесу» це слабко завадило – донині з кожної тонни вантажів, які перевалюють на рейдах портів в Одеській області, мінімум один долар йде в скарбничку сімейного бюджету Лихачова. А скільки це виходить на рік, якщо на рейдах завантажують кораблі вантажопідйомністю в десятки тисяч тонн, порахувати неважко.

Однак не виключено, що саме через відсторонення Петренка Лихачова-молодшого було вирішено «евакуювати» з хиткого стільця в МорАді, звідки його могли звільнити з «вовчим квитком». Не кажучи вже про те, що недавно Службу морського і річкового транспорту майже вдалося ліквідувати зовсім через Київський окружний адмінсуд. Здавалося б, воно й на краще, що побори з судів стануть менш системними. Однак у Чорноморському порту, який і так бачив кращі часи, призначення чиновника з подібними замашками може обернутися економічною катастрофою. І якщо журналістські розслідування не будуть доказами для конкурсної комісії, то нехай хоча б поцікавляться перед призначенням – звідки в декларації у скромного Микити Сергійовича 400 тисяч доларів готівкою і десяток земельних ділянок по 80 гектарів в Одеській області, які він одноосібно купив ще до нового закону про землю.

Веніамін Цвєтков

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *