АнонсиАрена

Василь Рубан — письменник, борець з совєцьким режимом, жертва каральної психіатрії

18 лютого в приміщенні Національної бібліотеки України імени Ярослава Мудрого відбудеться круглий стіл «Українського клубу», присвячений постаті визначного письменника й дисидента Василя Рубана.

Веде письменник Костянтин Коверзнєв.

Під час круглого столу буде розгорнуто виставку видань, які буде передано до фондів бібліотеки.

Часовий формат: 14.00—17.00.

Організатори: Національна бібліотека імени Ярослава Мудрого, «Український клуб», Літфорум, Український парламентський клуб НАЦІЯ, Братство ГУЛАКА.

Офіційна адреса бібліотеки: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, м. Київ, 01001. Тел./факс: (044) 278-8512. Ел. пошта: office@nplu.org.

Василь Рубан (1942—2017) — один з найяскравіших поетів Київської школи. Восени 1972-го року був заарештований. Під час слідства жодних свідчень по справі та про своїх знайомих не давав. На відміну від инших заарештованих, яких судили за «антирадянську аґітацію і пропаґанду», йому інкримінували статтю «зрада Батьківщини» — за організаційну діяльність з метою повалення наявного ладу.

Суд присудив «примусове лікування». У вересні 1972-го був запроторений до Дніпропетровської спецпсихлікарні. Провів шість рокiв і два місяці в тюрмах i спецпсихотюрмах, де в різний час зустрічався з Леонідом Плющем, Анатолієм Лупиносом, Миколою Плахотнюком та иншими дисидентами.

Автор книжки поезії «Химера», романів «Помирав уражений проліском сніг», «На протилежному боці від добра», «Любиш — не любиш». Написав книгу «Бережа», в якій розробляв релігійне вчення, що слугувало б засобом утвердження україноцентричного погляду на світ і допомагало б онтологічному самовизначенню українця. Свою релігійну течію назвав барбаризмом.

На фото: Василь Рубан і Костянтин Коверзнєв під час Мовного майдану в липні 2012 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *