Політвернісаж

Недолуга комунікація чиновників щодо заборони чоловікам на вільне пересування

Вчора українці стали свідками недолугої комунікації держорганів.

Спочатку в Генштабі ЗСУ заявили, що військовозобов’язані чоловіки зможуть залишати місце проживання лише за умови наявності дозволу військового комісаріату.

Згодом координаторка руху адвокатів Збройних сил України, радниця Головнокомандувача ЗСУ Євгенія Рябека пояснила, що військовозобов’язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. Проте при зміні місця свого проживання вони повинні звернутися до відповідних органів.

Вона зазначила, що в повідомленні Генерального штабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації.

“Тобто це відбувається за тими законами, які в нас уже давно були ухвалені”, – наголосила Рябека.

Військовозобов’язані особи, які змінюють місце проживання, повинні були звернутися – на той час – в військкомат, а зараз – до центру військового комплектування – знятися з обліку і поїхати стати на облік в новому місці, що не являється новим правилом.

“Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписаний. Але, дійсно, мета така – щоби впорядкувати цей облік, щоби наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хто зрозумів”, – зазначила Євгенія Рябека.

Водночас речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу заявив, що Генштаб збереже баланс між забезпеченням права громадян на вільне пересування, та між порядком контролю за мобілізаційним ресурсом.

Він пояснив, що наразі триває процес удосконалення чинної нормативно-правової бази, а оскільки в країні триває війна, то держава має володіти інформацією про наявний мобілізаційний ресурс.

“Така норма вже була закладена в законі України про загальний військовий обов’язок та військову службу, який діяв ще з 1992 року… Наразі в рамках нормування цього процесу Генеральний штаб відпрацював відповідний перелік”, – сказав речник.

Він додав, що керівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на місцях також мають володіти інформацією в рамках своєї компетенції, щоб розуміти алгоритм дій в разі потреби.

За його словами, порядок буде відшліфовано на практиці у самих територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Мотузяник додав, що станом на зараз йдеться про призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

“Такі дозволи видаватимуться на місцях: від 30 діб до 1 року. Крім того, буде виведено окремі категорії громадян, які регулярно здійснюють такі виїзди в рамках службових обов’язків, на роботу або через життєві обставини”, – сказав він.

Своєю чергою, головнокомандувач Валерій Залужний заявив, що зараз ніхто не давав вказівку на перешкоджання переміщенню, в тому числі і військовозобов’язаних осіб.

“Шановні громадяни – призовники та військовозобов’язані! Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося”, – написав він.

Представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись в етері національного телемаратону заявив таке: для виїзду за межі областей військовозобов’язані мають отримати дозвіл у ТЦК та СП.

“Якщо в межах області — не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл”, – зазначив офіцер.

Крім того, він нагадав, що відповідні норми законодавства України діють давно та у зв’язку з поверненням великої кількости чоловіків до своїх домівок виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов’язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу.

У свою чергу президент Володимир Зеленський у властивому йому популістському дусі зобов’язав міністра оборони, начальника Генштабу і головнокомандувача ЗСУ доповісти деталі стосовно рішення про затвердження для військовозобов’язаних Порядку отримання дозволів на виїзд за межі місця проживання.

“Сьогодні в суспільстві виникло багато суперечок щодо рішення Генштабу ЗСУ щодо отримання певних дозволів для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів. Я бачу, що є різні оцінки такого рішення, є нерозуміння та обурення”, — зазначив він у відеозверненні.

Зеленський зауважив, що заслухає доповіді з цього питання.

“Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і головнокомандувачу ЗСУ завтра доповісти мені всі деталі стосовно рішення про затвердження Порядку отримання дозволів. Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень”, — наголосив президент.

Своєю чергою нардепи зареєстрували у Раді законопроєкт про вільне переміщення призовників, військовозобов’язаних і резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у військкоматі.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *