Арена

“Таємні дотики” на сторінках – нова збірка Любомира Стринаглюка

Поезія в часи війни слугує амортизатором реальності. Пом’якшує, ословлює і осмислює буденність. «Таємні дотики» Любомира Стринаглюка – це перша поетична збірка, що вийшла у «Видавництві Старого Лева» з моменту повномасштабного вторгнення. У своїх віршах поет торкається тем тілесности та інтимности, патріотичности й філософського сприйняття світу. Метафоричні тексти доповнені яскравими колажами Ніни Андрухович.

«Таємні дотики» — сповнені непростої символіки, драматичної життєвої естетики й водночас ідилічности. Тут зібрані поезії написані автором впродовж дев’яти років. Книжку варто читати неспішно: розкривати глибину, заховану поміж рядками і символами, сторінка за сторінкою.
Любомир Стринаглюк розповідає: «Книжка очікувала на видання ще до повномасштабного вторгнення, ще у відносно мирній Україні. Але наклад виходить у світ тепер, у дні лихоліття. Час після лютневої ворожої навали для багатьох із нас втратив ознаку плинності, став спресованим, чимало людей зізнаються, що переживають щось подібне, як головний герой відомого фільму «День бабака»: 24 лютого, розтягнутий на місяці, повторюваний у видозмінах. Чи на часі зараз поезія? Вважаю, що так: поезія сьогодні особливо потрібна. Бо коли смерть обезцінює людські життя, саме поезія нагадує про безумовну унікальність, неоціненність кожної людини. Поезія – ця квінтесенція літератури – промовляє про душу і звертається до нашої духовної домінанти: біда минеться, у війні ми переможемо, мир повернеться на нашу багатостраждальну землю, а зараз бережімо все, що робить нас людьми, шануймо і захищаймо те, що робить нас українцями».

Степан Процюк у передмові зауважує: «У «Таємних дотиках» є чимало алегоричного, сповненого складної символіки, яка не піддається профанному розумінню. Такі поезії нагадують глибокі сни, які потрясають нас, хоча ми часто не розуміємо, чим і чому. Така поезія підсвідомости (навіть немає значення, як її називати) виповнена релігійних символів і первісних фундаментальних понять, які дещо спотворили люди на складному і довгому шляху від первісної доби до наших днів».

«Книжка «Таємні дотики» також і про війну, яка не просто торкає – шматує кожного, когось більше, когось менше, непричетних зараз немає. Вірші з-під її обкладинки запрошують у мандри ландшафтами обличчя коханих, заглиблюють у лагідну бентегу, звучать апокаліптичними густими акордами, наспівують мелодії гір, звертають погляд на споконвічну іконічну усмішку губами, змальовують буколіку малої батьківщини… «Таємні дотики» – це книжка приторку до таємниць. Вона торкне, сподіваюся, всіх причетних, які захочуть пройти хитросплетіннями її внутрішніх сюжетів, прийняти зізнання, перейнятися замилуваннями, пройнятися зачудуваннями, наповнитися сенсами, щоб збагнути: дотики – взаємні», – доповнює автор.

Ніна Андрухович ділиться про роботу над оформленням збірки Любомира: «Мені було дуже цікаво працювати з текстами Любомира. Глибока і чутлива поезія, котра викликає в уяві безліч асоціацій і образів. Вірші про красу і крихкість нашого життя. Кохання, сум, розпач від втрати і радість пізнання – все тут є. І все саме собою для мене складалося в колажі. Книжку Любомирових віршів наскрізь пронизує тихий сум. Тому, певно, «малювалося» мені більше стриманими, пастельними кольорами і відтінками. Працювалося легко, і дуже тішуся, що мої роботи сподобалися авторові. Фактично склалося так, що Любомир остаточно вибирав ілюстрації, які йому найбільше припали до душі і стали, мабуть, своєрідним продовженням текстів. Мої колажі – це накладання різних шарів фото, текстів, написів, графіки. І більшість цих шарів складають фотографії, котрі я робила сама протягом кількох років».

Любомир Стринаглюк – поет, публіцист, літературознавець, журналіст, громадський діяч. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Автор поетичних збірок «Медовий кумир» (1998), «Бентежні видива» (2012) та публіцистичної книги «Знаки часу. Розпізнавання» (2015), яка при перевиданні отримала назву «Знаки часу. Розпізнавання. Небезпечні символи для нашої віри» (2016). Її продовженням стало видання 2017 р. під назвою «Знаки часу. Тлумачення», що пропонує читачам тлумачення явних і прихованих символів у сучасному світі. Збірка «Таємні дотики» вийшла у 2022 у «Видавництві Старого Лева». Займається підприємницькою та громадською діяльністю, проживає в Івано-Франківську.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *