Арена

“Центр громадського здоров’я” під прикриттям ДБР і Ключарьова заважає нормальній роботі клінік для наркозалежних

Розслідування Сергія Шевчука про махінації державної установи «Центр громадського здоров’я» МОЗ України, а саме – робота його харківського «осередку» за участі ДБР, викликало резонанс.

У розслідуванні йдеться про те, що серед іншого «ЦГЗ» проводить тендери на такі роботи, як профілактика ВІЛ серед людей, які вживають наркотичні засоби.

За словами Шевчука, повідомляє «Форум», тендери завжди виграють 3 організації: Харківський благодійний фонд «Благо», Харківський благодійний фонд «Парус» і «Мережа 100% життя міста Харків» («Сеть 100% жизни города Харьков»). Автор розслідування зазначає, що ці компанії є єдиними учасниками тендеру.

«У період з 2019 до 2022 року «ЦГЗ» перевів на користь БФ «Благо» 5 112 323 грн як оплату за вищезгадані послуги. БФ «100% життя» отримав за цією ж схемою 7045574 грн. А БФ «Парус» отримав рекордні 16 517 988 грн», – ідеться в розслідуванні.

Журналіст на прикладі БФ «Парус» пояснює, як працює схема: «Центр громадського здоров’я» проводить тендер. «Парус» бере в ньому участь. Будучи єдиним учасником, перемагає. На користь БФ перераховуються держкошти, за які компанія має провести профілактику ВІЛ. А єдина звітність за виконану роботу – це посади у ФБ. Тобто можна провести профілактику із десятьма пацієнтами, а коштів отримати, як за сотню».

Весною 2022 року «ЦГЗ» сплатив «Парусу» кошти за виконані роботи з профілактики ВІЛ у Харківській області. Однак значна частина області була під російською окупацією до осені, роботи неможливо було виконати фізично. Але гроші були сплачені у повному обсязі. Звітності знову – нема.

Тієї ж весни «ЦГЗ» провів тендер і уклав з «Парусом» угоду, підписали всі документи, і вже в серпні раптово розірвали контракт. Після того, як команда розслідувача Сергія Шевчука почала документувати та передавати до правоохоронних органів факти правопорушень цими компаніями. Очевидно, зазначає журналіст, що такі схеми не можуть працювати без покровителів у силових структурах.

«Головою БФ є вже відомий журналістам колишній в’язень Костянтин Ключарьов. Після звільнення він почав займатися гуманітарною місією, допомагати наркозалежним та ВІЛ-інфікованим. Для цього Ключарьов створив БФ. А 2020 року Костянтин став членом громадського контролю Державного Бюро Розслідувань», – пояснює журналіст.

У розпорядження команди журналістів потрапило звернення Ключарьова від БФ до директора Харківського обласного аптечного складу Вікторії Скороход. Відповідно до якого, Ключарьов особисто підтверджує той факт, що його організацію фінансує «ЦГЗ» МОЗ України та міжнародний БФ «Альянс громадського здоров’я». Тобто, пояснює Сергій Шевчук, ДБР у цій історії замикає коло. За допомогою своїх зв’язків у Бюро Ключарьов створив цілу мережу усунення конкурентів. Допомагають йому у цьому слідчі ДБР.

«17 лютого 2022 року ДБР провело понад 40 обшуків у клініках замісної терапії у Києві, Харкові та кількох містах України, мотивуючи тим, що нібито ті торгують рецептами на наркотичні препарати. Обшуки не дали результатів. Проте працівники ДБР вилучили майно та документацію клінік і досі їх не повернули. Печерський суд міста Києва підтвердив, що майно має бути повернене власникам упродовж 48 годин після вилучення. Проте слідчий ДБР Дмитро Павлій усіляко затягує цей процес понад рік. Очевидно тому, що майна та коштів, які були вилучені, вже немає», – фіналізує журналіст.

І додає, що слідчий Павлій – головний у ДБР у політичних справах, такий собі придворний слідчий: «Нещодавно він відзначився ще в одному скандалі. Він розслідує справу, де генерал Кривоніс нібито незаконно захищав аеропорт Жуляни на початку російського вторгнення. Рік тому підписував підозру генералу Павловському, за що був занесений на сайт «Миротворець».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *