Арена

Унікальний пленер у Мельниках став важливою платформою для комунікації та мобільности мистців

25 вересня в селі Мельники відкриється виставка живописних робіт, створених на пленері імени Володимира Патика, який відбувається під патронатом Західного реґіонального центру Національної академії мистецтв України та благодійної організації “Фонд ім. Володимира Патика”.

Про це повідомляє Катерина Коверзнєва.

Пленер заснований подружжям Остапа і Роксолани Патиків і відбувається щоліта в Мельниках з 2018 року в родинній садибі біля озера Пісочне. У чотирьох пленерах (у зв’язку із пандемією та карантином у 2020-му пленер провести не вдалося, 2022-го року пленер не відбувся через початок повномасштабного вторгнення рашистів) узяли участь понад 50 художників і мистецтвознавців з Києва, Львова, Мукачева, Донецька, Севастополя й Ужгорода, а також Китаю та Польщі.

Квінтесенцією серії пленерів стало проведення благодійної виставки-аукціону “Сучасне українське мистецтво” у грудні 2020-січні 2021 рр. у PMGallery у Львові та вручення Першої премії Володимира Патика для молодих художників. Цей унікальний пленер уже став важливою платформою для комунікації та мобільности мистців.

Пленерний рух дозволяє не лише ознайомитися з процесом вільної творчости, а й через призму художніх робіт мистців відбувається актуалізація естетики взаємозв’язку краси природи й краси мистецтва та демонструє захопливий потенціал Волинського реґіону.

Експозиція буде представлена в ґалереї будинку культури села Мельники, де відвідувачі зможуть познайомитися з роботами знаних мистців та поспілкуватись з організаторами пленерів.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, староста Мельників, що належить до Шацької ТГ (Волинь), Руслана Сидорук висунула ідею створення картинної ґалереї в своєму селі.

До створення ґалереї практично долучилися львівські мистці: заслужений діяч мистецтв України, доцент катедри Національного лісотехнічного університету України Остап Патик, професорка катедри менеджменту мистецтва, кандидатка мистецтвознавства, перший проректор ЛНАМ 2012-2021 рр. Роксолана Патик, кандидат мистецтвознавства, викладачка катедри менеджменту мистецтв Львівської національної академії мистецтв Анна Єфімова, кандидат мистецтвознавства, старший викладач катедри художнього скла ЛНАМ Олена Якимова, кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувачка катедри художнього дерева ЛНАМ Наталка Бенях, викладач катедри художнього дерева Єгор Тітенков.

На світлині: картина В. Патика “Пасіка” (1989)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *