Арена

Польща – одна з небагатьох країн, що я могла би полюбити

Торік, коли чоловік пішов до ЗСУ, ми були деякий час у Польщі, очікуючи британської візи. Цей “майже дім” дуже подобався малим. “Давай залишимося тут і не поїдемо далі” – казали вони.

Довелося прочитати розлогу лекцію про історію стосунків поляків і українців. Насправді я не знала, кому я все це розповідаю – дітям, які через вік і брак досвіду могли зрозуміти в моїй промові хіба що десяту частину, чи я себе вмовляла.

Підбиваючи підсумки, я пояснила малим, що на мою скромну думку, “гаряча гостинність” незабаром закінчиться. Це станеться хоча би тому, що перехід кількості у якість, як вчить нас діалектичний матеріалізм, не така вже дурна штука. Тож рано чи пізно, невідомо коли, невідомо на якому кейсі та невідомо-чиїми-руками-організований конфлікт – таки рвоне.

Те, що ми станемо заручниками ситуації, до ворожки не ходи.

Сказала тоді: Польща – одна з небагатьох країн, що я могла би полюбити. З певних психологічних причин – я знаю, що “мені б зайшло”. Але поки цього не сталося – ми мусимо поїхати. Бо без симпатії до країни – в ній неможливо перебувати тривалий час, а симпатія формує “розуміння”, “співчуття” та, зрештою, певну ідентифікацію. А конфлікту між “українською ідентичністю” та “польською ідентичністю” (а я себе знаю – вона би вже так чи інакше сформувалася) – я би не витримала.

Тому ми отримали візу і скористалися нею. Скажу відверто: мені вже тоді довелося відшкрябувати від серця монастир у Ясній Гурі, Вавель з пам’ятником Яну Павлу ІІ та один з острівців у Вроцлаві, де я прочитала чітку (і миттєву) відповідь на свій беззвучний крик “Boże daj mi znak”.

Вже тут, в Англії, на закиди дітей “поїхали до Польщі” (тема спливала не раз, щойно виникали труднощі), я повторювала мантру: ні, це хибне рішення, тому що… “Повірте, буде саме так, як я кажу – ось побачите. А я за вас відповідаю перед татом”.
Зараз дивлюся на весь цей дурдом – і думаю: краще би я помилялася. Але насправді я помилилася в одному – в термінах. Наївно вважала, що роки три в запасі є.

P. S. Від Польщі в мене залишилися дуже дорогі речі: срібне кільце розарію, вервиця із синіми камінцями та срібна Матка Боска Ченстоховська. Ці речі я ношу постійно: на пальці, в сумці та на шиї – та носитиму, щойнайменше до кінця війни. Але колись ще в юності я собі виробила формулу: любити когось (чи щось) і хотіти бути разом – це різні речі.

Ірина Костюченко, літераторка

Фото ілюстративне

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *