Арена

Незабаром спостерігатимемо конкурс на найкращу шаурму в Музеї Голодомору?

Мій батько не сидів у Гулазі, хоча й членом КПРС теж не був. Але Шевченкове ім’я було для нього священне.

Син Василя Стуса, який здає для занять йогою зал ввіреного йому Національного музею Тараса Шевченка – тут забагато символізму, щоб відразу знайтися на слова.

Можливо, не було б так гидко, якби київські бюрґери і бюрґерки могли розслабитися під поглядами живих і мертвих співгромадян з Маріюполя й медитувати собі, наче нічого не відбувається. Але вони не змогли. Не досягли ще потрібного ступеня досконалости. Тому світлини, які встигли вибити сльозу з бюрґерів Европи, довелося запинати. Теж забагато символізму.

Це вже принаймні друга така «історія» («кейс»?) за останній час, бо недавня імпреза ще одного національного символу у львівській церкві була не лише монументальним несмаком, а й виявом морального автизму.

Тож виникає запитання: «А чи за таку Україну ми воюємо?» Кажучи «ми», я не примазуюся до фронтовиків, а маю на увазі всі 35 мільйонів чи скільки нас там лишилось. Усі пам’ятають, що сказав Черчилль, побачивши відсутність у бюджеті воєнного часу видатків на культуру: «Якщо немає культури, то за що ми тоді воюємо?» Не дивно, що під час війни в Музеї Шевченка не більшає відвідувачів, але це не причина проводити там заняття фітнес-клюбу, бо завтра ми побачимо конкурс на найкращу шаурму в Музеї Голодомору. А директор Музею Шевченка, який на цій посаді має бути і куратором, і освітянином, не повинен би був, мов якийсь завгосп, виправдовувати свої дії тим, що «ми домовлялися раніше про ці заняття, і організаторів виставки попереджали, що у нас будуть свої заходи».

Можливо, краще він відповів би так, як три роки тому в інтерв’ю Христині Бондаренко: «Не можу сказати, що для мене важливо, щоб мене розуміли. У мене є здавна там троє-п’ятеро-семеро дуже близьких моїх друзів, є мої діти, – це всі, кому я щось пояснюю. Все інше мене взагалі не обходить. Не розумієте – ваше право, я буду робити по-своєму»…

Сергій Сингаївський, письменник

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *