АнонсиАрена

Український Голлівуд на березі Чорного моря

В четвер, 25 січня 2024 року, о 17.00 у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться лекція-презентація Головної редакторки ПрАТ Одеська кіностудія Олександри Маринченко “Голлівуд на березі Чорного моря”(історія Одеської кіностудії, її сторічна діяльність і сучасне життя).

Подія організована у співпраці Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею, Одеської кіностудії та Львівського палацу Мистецтв.

Одеська кіностудія має понад 115 років досвіду у сфері кінематографії, є однією з найстаріших кіностудій світу і є знаковим для України та успішним підприємством державного сектору економіки. Фільмофонд кіностудії налічує понад 500 кінострічок, які люблять в усьому світі. Сьогодні Одеська кіностудія є одним з лідерів кіногалузі в Україні.

Нагадаємо, що 1926 року Україна була другим після США кінопостачальником для Німеччини. 1927 року ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління) надіслало до Парижа і Берліна фільми “Тарас Трясило”, “Сорочинський ярмарок”, “Микола Джеря”, “Свіжий вітер”, “Алім”, “Мандрівні зорі”, “Сумка дипкур’єра”, “П. К. П. / Пілсудський купив Петлюру”.

З 1929 року ВУФКУ експортує до США, Німеччини, Франції, Японії свої перші великі фільми — “Отаман Хміль”, “Слюсар і канцлер”, “Остап Бандура”.

Дякуючи тому, що Українська РСР на довгий час зуміла зберегти свої дипломатичні представництва та торгпредства за кордоном, українські фільми мали можливість демонструватися на виставках і кінематографічних заходах у Лецпцизі, Мілані, Парижі, Кеніґсберзі, Відні, Празі, Марселі, Кельні, Мадриді. Українське кіновиробництво було предметом зацікавленості австрійських істориків і Празького кіномузею.

1929 рік стає роком великого перелому, в кіно України згортаються досягнуті за сім років діяльности ВУФКУ успіхи — як творчі, так і економічні. Відбуваються численні реорганізації на кіностудіях, розсилаються циркуляри, в яких головними пунктами є ідеологічна точність, культурна революція, комсомолізація та пролетаризація, а також контроль над спільним виробництвом із закордоном.

9 листопада 1930 року рішенням Президії ВРНГ ВУФКУ скасовується як українська державна установа.

Фото з мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *