Арена

Чинна влада намагається приховати від суспільства інформацію, яка стосується війни

Українські журналісти, медіа та медійні організації, які є учасниками Медіаруху, виступили із заявою, в якій закликали Верховну Раду не голосувати за законопроєкт 7033-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень», підготовлений політичними поплічниками виконувача обов’язків президента України Володимира Зеленського.

Медіарух звертає увагу, що раніше цей законопроєкт розкритикували правозахисники, оскільки він значно обмежує доступ до відкритої інформації у реєстрі судових рішень та надає суддям необмежені повноваження для цього. На думку експертів, у разі ухвалення цієї законодавчої ініціативи громадськість буде позбавлена інформації про рішення у справах, пов’язаних із війною, військом та мобілізацією — таких, що становлять значний суспільний інтерес.

«Ми, журналісти видань, що системно висвітлюють важливі для суспільства судові процеси та розслідування, також вбачаємо у цьому ризики перешкоджання нашій роботі, а також права наших читачів на отримання достовірної інформації про події в Україні», — заявили учасники Медіаруху.

Із повною версією тексту заяви Медіаруху можна ознайомитися за посиланням.

Група із семи депутатів (із фракції «Слуга народу» та групи «Відновлення України»), включно з головою парламентського комітету з питань правової політики Денисом Масловим, пропонує «з мотивів безпеки» на час дії воєнного стану та ще на рік потому приховати із загального доступу судові рішення у справах, які становлять особливий суспільний інтерес: щодо кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки, у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації або проти встановленого порядку несення військової служби.

На переконання противників цієї норми, вона не дозволить громадськості дізнаватися про справи, повʼязані із війною, колаборацію з окупантами, незаконний перетин кордону та будь-які, пов’язані із військом, і це підвищить напругу у суспільстві та недовіру до влади.

«Водночас, ці рішення зникнуть лише із загального доступу, тобто їх не зможемо бачити лише ми — звичайні люди — через реєстр. Але закон передбачає великий перелік осіб, який мають повний доступ до реєстру. Тому, наприклад, якийсь умовний суддя-колаборант, що має повний доступ до реєстру, все одно матиме доступ до цих рішень. І якщо у нього буде потреба отримати якусь важливу інформацію, що грає на руку ворогу, він і так це зможе зробити. Тому реєстр закривається лише від суспільства, і в цьому — основний ризик», — зауважує юристка Марта Береза.

По-друге, автори законопроєкту хочуть дозволити суддям на власний розсуд обмежувати обсяг інформації, яку потім можуть опублікувати у реєстрі судових рішень, навіть якщо справа розглядалась у відкритому засіданні. Між тим, звертає увагу юристка, це не має сенсу, адже у відкритому судовому засіданні може брати участь будь-хто: і журналісти, і просто вільні слухачі, і почути все, що їм потрібно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *