Арена

“Слуги” не приховують свого задоволення від того, що ухвалили відверто сегрегаційний закон

Ухвалення закону про застосування англійської мови в Україні не призведе до звільнення чинних держслужбовців, однак вони не зможуть зростати кар’єрно.

Про це розповіла заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція «Слуга Народу»), пише «Інтерфакс-Україна».

За її словами, якщо «людина працює на своєму місці», то їй «не потрібно буде показувати сертифікат або проходити іспит», щоби зберегти посаду. Проте для кар’єрного зростання володіння англійською знадобиться.

Кравчук також припустила, що компенсацію кінотеатрам за показ англомовних фільмів запровадять після закінчення або скасування воєнного стану. Народна депутатка пояснила, що частина положень закону потребує рішення профільних міністерств і внесення змін до державного бюджету.

Верховна Рада 4 червня ухвалила у другому читанні законопроєкт про застосування англійської мови в Україні, який у 2023-му подав президент Володимир Зеленський.

Законопроєкт передбачає офіційне закріплення статусу англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Також визначать ті посади, кандидати на які повинні обовʼязково знати англійську мову.

А втім, під час доопрацювання законопроєкту до другого читання гуманітарний комітет пом’якшив деякі норми щодо обов’язковості застосування англійської мови в окремих сферах суспільного життя. Наприклад, в освітньому процесі для дітей раннього та молодшого дошкільного віку, на маршрутах внутрішніх пасажирських перевезень, якими не користується значна кількість іноземних громадян тощо.

Ще раніше після суспільного резонансу із законопроєкту прибрали норму про відмову від дубляжу іноземних фільмів українською мовою.

Ухвалення закону про застосування англійської мови в Україні не призведе до звільнення чинних держслужбовців, однак вони не зможуть зростати кар’єрно.

Як пояснили автори законопроєкту, документ дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності України, а також інвестиційну й туристичну привабливість держави.

Сегрегація (лат. segregatio — відділення) — різновид дискримінації, який полягає у фактичному чи юридичному відокремленні в межах одного суспільства тих суспільних груп, які вирізняються за расовими, гендерними, соціальними, релігійними, мовними чи іншими ознаками, та в подальшому законодавчому обмеженні їхніх прав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *