Арена

Депутати прийняли багатостраждальний закон, та його доля й досі є незрозумілою

Сьогодні народні депутати ухвалили в другому читанні та в цілому законопроєкт №2571-д про окремі питання функціонування банківської системи .

За нього проголосували 270 народних депутатів.

Закон підтримали 200 депутатів від фракції “Слуга народу”, 23 – від “Європейської солідарності”, 18 – від “Голосу”, 16 – від депутатської групи “За майбутнє”, 10 – від позафракційних, 3 – від групи “Довіра”.

Він також відомий як “антиколомойський”. Противники законопроєкту називають його “антибанківським”, а Нацбанк – “антишахрайським”.

Суть законопроєкту зводиться до того, що власники збанкрутілих банків, зокрема колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський, не зможуть скасувати або зупинити його ліквідацію через суди, повернути банк собі або відновити його роботу.

Водночас власники банку зможуть у суді довести незаконність рішення Національного банку і спробувати отримати компенсацію. Її розмір буде визначати незалежний міжнародний аудитор, а не суд.

Визнання рішення про виведення банку з ринку незаконним не може бути підставою для його скасування.

Крім цього, законопроєкт наділяє Нацбанк додатковими повноваженнями. Регулятор зможе вимагати зміни складу ради або правління банку, якщо він вважає їх неефективними, а також зобов’язати банк визначати пов’язаних осіб до здійснення операцій із ними.

Відомий український політичний журналіст Віталій Портников вважає, що для Коломойського, який вже й так отримав всі можливості для збагачення, які і не снилися йому у минулому, повернення Привату є принциповим питанням, і це покаже громадянам, хто насправді все вирішує в країні. Але на заваді став МВФ.

“Український народ не спромігся захистити ані свої інтереси, ані інтереси держави. Але на захист України встав цивілізований світ. Саме так! Адже це МВФ виставив жорстку і зрозумілу умову: або допомога, або Коломойський. І це в умовах, коли без фінансової допомоги на Україну очікує вже не криза, а крах. І це в умовах, коли не доводиться розраховувати навіть на умовну допомогу російського режиму, який і сам йде на дно”, – переконаний Портников.

Нардеп, колишній “слуга народу”, Антон Поляков заявив, що не голосував за закон, оскільки вважає його неконституційним.

“Сьогодні головне наукове експертне управління зробило висновки щодо цього проекту, там більше 20 сторінок негативних відгуків, в тому числі про порушення міжнародних конвенцій, про порушення нашої Конституції України”, – заявив Поляков.

Народний депутат Гончаренко від партії ЄС відповів на це, що лише КСУ може дати висновок, чи є закон конституційним. Окрім того він наголосив, що Банківська Асоціація підтримувала цей закон.

“Якщо ПриватБанк повернеться до колишніх власників – це означатиме крах фінансової системи країни. Свого часу, для порятунку цього банку кожен громадянин України, від немовляти до 100-річної бабусі заплатив по 4000 гривень”, – зазначив Гончаренко.

У партії “Голос” передбачали, що в Раді зареєструють проєкт постанови про скасування голосування.

“Я впевнений, що нас чекає ще додатковий етап, обов’язково знайдуться “гарячі голови”, які, напевно, зареєструють постанову про скасування цього голосування, і тим самим будуть затягувати знову ж таки можливість України отримати фінансову допомогу. Але у цьому випадку, запевняю вас, фракція “Голосу” не дозволить це прийняти, і якомога швидше така постанова буде скасована”, – зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Пізніше стало відомо, що Поляков таки зареєстрував постанову про скасування голосування за цей багатостраждальний “антиколомойський” закон.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *