Політвернісаж

З миру по нитці – й буде Україні вакцинація

Міністерство охорони здоров’я та міжнародна організація при ООН уклали угоду про надання технічної допомоги Україні для подолання наслідків пандемії COVID-19. Загальна сума договору майже 25 млн грн. Про це повідомила заступник міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова під час брифінґу, передає УНН.

“МОЗ та міжнародна організація при ООН уклали угоду про надання технічної допомоги Україні для подолання наслідків пандемії COVID-19. Загальна сума договору майже 25 млн грн. Кошти планується спрямувати за чотирма напрямками”, — розповіла Шаталова.

За її словами, це зокрема запуск ІТ-рішень та додаткових модулів для відстеження контактних хворих на COVID-19, вдосконалення аналітичного модуля з операційного прогнозування поширення цієї хвороби, розробка навчальних матеріалів для медичних працівників, а також допомога громадам в інформуванні найнезахищеніших верств населення стосовно боротьби з коронавірусною хворобою.

“Дія цього договору передбачена до 2024 року”, — додала вона.

Кабінет міністрів України виділив 6,5 млрд гривень на закупівлю вакцин проти COVID-19 із загального фінансування програми медичних ґарантій.

У Програму медичних ґарантій на 2021 рік заклали 35 пакетів медичних послуг, які повинні оплачуватися з державного бюджету, серед них — пакет вакцинації проти COVID-19.

Державним бюджетом України на 2021 рік передбачено загалом більш ніж 3,9 мільярда гривень для проведення кампанії з вакцинації від коронавірусу.

В Україні вакцинація від COVID-19 стартувала 24 лютого. Першим щеплення отримав лікар із Черкас — вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield) з Індії. Її Україна отримала 500 тис. доз.

При цьому 25 березня до України з Китаю прибула перша партія вакцини проти COVID-19 CoronaVac у 215 тис. доз виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. В Україні реґіони почали отримувати вакцину від Sinovac 13 квітня, а 14 квітня розпочалося щеплення.

Зранку 16 квітня в Україну прибула перша партія вакцини Pfizer у межах механізму COVAX — 117 тис. доз.

Раніше голова МОЗ Максим Степанов також розповів, що компанія Pfizer підписала рамковий договір про постачання в Україну 10 млн доз вакцин. Очікується, що перші партії за цим контрактом почнуть надходити вже найближчими місяцями.

В цілому наразі Україна повинна отримати 32 млн доз вакцин.

Влада Ізраїлю вже заявила, що не буде визнавати щеплення українців вакциною Covishield. А це перші неґативні “дзвіночки” того, що процес вакцинації від коронавірусної інфекції в Україні провалений, вважає народний депутат України від ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк.

За його словами, напередодні третьої хвилі коронавірусу в Україні влада взагалі не має плану, як протидіяти його поширенню.

“В Кабміні та Офісі Президента мають своє бачення, парламент до цього процесу не залучають, до пропозицій опозиції ніхто не дослухається. А в підсумку понад 70% українців вважають, що Україна рухається зараз у неправильному напрямку. Тому й низький відсоток охочих вакцинуватися”, – наголосив Михайло Цимбалюк.

Політик переконаний, що правоохоронні органи країни мають з’ясувати, чому провалений процес вакцинації: “Спочатку нам обіцяли вакцину всередині лютого – привезли наприкінці місяця, говорили про медикаменти з Китаю – приїхали з Індії. Ми досі не знаємо реальну вартість ліків і через яку фірму-посередника їх закуповували”.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *