Візії

Мовою гуаші

…У вихорі різноманітних подій і надлишку інформації люди забувають, що пробудження вранці, пташині голоси, відданість собаки, ніжний дотик, дихання, гра з дитиною, розмова тощо – це надцінності – великі космічні події, без яких усе наше існування є лише імітацією життя…

В Парижі, в залі єврейської громади «Огель Авраам» зараз виставлено гуаші київського митця Пінхаса Павла Фішеля. Частина робіт з цієї експозиції раніше прикрашала будинок батьків художника.

Пінхас Павло Фішель розповідає про техніку гуаші й про те, чому вона стала однією з його улюблених технік:

«Термін «Gouach» виник у XVIII столітті у Франції, хоча сама техніка живопису значно старша – вона використовувалася в Європі ще в Середньовіччі.

Починаючи з другої половини ХХ століття, витвори мистецтва, створені у техніці гуаші, стають рідкістю серед професійних художників. Панує уявлення, ніби ця техніка годиться лише для навчання малюванню школярів.

У дитинстві я гуаш ненавидів!

У першу хвилину роботи з нею мої руки, одяг, аркуші паперу ставали брудними. Мене за це лаяли вчителі, батьки та товариші по навчанню, яких я випадково забруднював.

Багато років по тому, вже будучи студентом старших курсів Української академії мистецтв (зараз НАОМА), я згадав про гуаші: «Невже гуаш так і залишиться для мене лише пам’яттю про дитячі страждання?» Мені захотілося змінити уявлення про гуаші, як про другорядну техніку, і зробити з нею те, що зробив колись Рембрандт з офортом, піднявши його до мистецтва найвищого рівня. На щастя, знайшлися педагоги-художники, які зуміли передати мені секрети цієї найскладнішої техніки. І поступово гуаш стала одним з моїх улюблених матеріалів для малювання.

Мене приваблює її оксамитна поверхня, поєднання яскравості та приглушеності тонів, навіть її підступність (адже якщо порушити технологію, мальовнича поверхня стає бляклою й каламутною).

У роботі з гуашшю необхідна швидкість і легкість руху пензля. Тому вона чудово підходить для зображення фігур, що рухаються, і мінливих станів.

І коли в мене з’явилися ідеї, пов’язані з вираженням тонких душевних переживань, я знав до якої техніки звернутися.

Розглядаючи твори сучасного мистецтва, більшість з яких мають на меті впливати на соціально-політичні процеси в суспільстві і вибудовувати складні естетичні концепції, я дійшов висновку, що для мене в цьому новому мистецтві не вистачає того, що заведено називати «людяністю». У вихорі різноманітних подій і надлишку інформації люди забувають, що пробудження вранці, пташині голоси, відданість собаки, ніжний дотик, дихання, гра з дитиною, розмова тощо – це надцінності – великі космічні події, без яких усе наше існування є лише імітацією життя.

Колорит багатьох з моїх гуашів витриманий у гамі двох кольорів: сірого – кольору тьмяного буденного життя, і червоного – найяскравішого, святкового кольору. Поєднуючи їх, я хочу висловити особливу цінність повсякденного життя, в деталях якого так яскраво проявляється любов.

Яскрава палітра, безумовно, має безліч переваг, але є одна істотна вада: вона не дозволяє довго вдивлятися в роботу. Мені б хотілося говорити з глядачем про найголовніші людські цінності неквапливо, і для мене важливо, щоб глядачеві теж хотілося вести цю розмову якнайдовше».

Записала Анна Лобановська

Світлини надані автором

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *