Арена

У США та Латвії визнали, що певна кількість їхніх військових перебуває в Україні

США та Латвія підтвердили, що відправили в Україну своїх військовослужбовців. Проте у бойових діях проти московитів вони участи не беруть.
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі підтвердив це у коментарі Fox News, але не уточнив, про яку саме кількість йдеться.«У посольстві є невелика військова присутність США, яка працює разом з офісом аташе з питань оборони, щоб допомогти нам працювати над підзвітністю обладнання, яке надходить в Україну і виходить із неї», — сказав Кірбі.Як пише Delfi, Міністерство оборони Латвії зазначило, що їхніх військових відправили в Україну для виконання певних допоміжних завдань, як-от охорони посольства Латвії в Україні та охорони вантажів.Ці коментарі від США та Латвії з’явилися після витоку секретних даних, що стосуються низки країн. В одному із таких документів йшлося, що у лютому та березні в Україні нібито було 50 британських спецпризначенців.

Журналісти New York Times виявили, що 7 квітня в соцмережах з’явилася нова партія секретних документів, які нібито розкривають секрети американської безпеки щодо України, Близького Сходу та Китаю. Масштаб витоку разом із конфіденційністю самих документів може завдати значної шкоди.

Дуже поінформований у міжнародних справах радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що метою витоку даних є відвернення уваги, зародження сумнівів і розкол.

А перед цим The New York Times заявило, що у Twitter і Telegram «злили» засекречені військові документи про плани США і НАТО щодо нарощування спроможностей української армії перед запланованим контрнаступом.

У документах не зазначено, як, коли і де Україна планує розпочати контрнаступ, але прописаний американський і український погляди станом на 1 березня щодо того, що може знадобитися ЗСУ для цієї кампанії. В Офісі президента України поквапилися цей витік інформації назвали блефом Московії.

Водночас аналітики помітили, що документи, схоже, були змінені в деяких частинах. Зокрема, на одному зі слайдів ідеться, що в окупантів загинуло 16-17,5 тисячі солдатів, а в Україні — нібито 71,5 тисячі. Однак Пентаґон та инші аналітики рахували, що Московія має втрати близько 200 тисяч убитими та пораненими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *