Політвернісаж

Біля джерел націоналізму стояли наддніпрянці

“Сумно стає на душі, як подумаєш про будущі часи України під московськими пазурями; сумно стає не тільки в політичних відносинах, але навіть в національних і літературних… Великоруська нація молода, з диким консервативним характером, з китайською фанаберією; вона все тягне назад, а не вперед – і в свойому старообрядстві, і в візантійсько-московському православії, і в централізмі, вже невідомому в Європі, і в нелюбові до Європи, і в своїй зажерливости. Якесь справді самодурство сидить в цій нації, і воно викидає на нашу шию самодурів-політиків, і буде викидати хто його зна й доки…”

(Іван Нечуй-Левицький. Непотрібність великоруської літератури для України і для слов’янщини. 1878; 1884).

Маємо розуміти, що біля джерел українського націоналізму стояли письменники з Наддніпрянщини – Панько Куліш, Олександр Кониський, Іван Нечуй-Левицький. Перший сформував потребу Самостійної Української Держави у 1846 році; другий у львівському журналі “Правда” надрукував першу статтю під назвою “Український націоналізм” (підписана криптонімом О.К.); третій – найпослідовніше у 60-90-х роках ХІХ ст. відстоював ідею повної відрубности української літератури від великоруської (трактати “Органи російських партій”, 1871; “Непотрібність великоруської літератури для України і для слов’янщини”, надрукований у львівському журналі “Правда” під редакційною назвою “Сьогочасне літературне прямування”, 1878, ч.1; 1884, ч.2; “Українство на літературних позвах з Московщиною”, 1891).

Орест Левицький, історик і письменник, у листах до своєї першої дружини Софії Яценко пише про величезну популярність Івана Нечуя-Левицького у колах київської українофільствуючої молоді в середині 70-х років ХІХ ст. Дивилися і сприймали його як одного з національних лідерів.
Так, у 90-х роках національні погляди І.Нечуя-Левицького видавалися анахронізмом на тлі захоплення українською молоддю фальшивими соціялістичними гаслами. І різку оцінку діяльности письменника Лесею Українкою в листі до свого дядька Михайла Драгоманова (“ми не такі дурні, як герої романів Нечуя”), треба сприймати крізь цю полемічну призму.

Беззаперечна україноцентрична постать у світоглядних хитаннях української інтелігенції між самостійниками і федералістами. Як письменник – класик української літератури, якого повинні шанувати не тільки за високохудожнє українське слово, але й за свідому національну позицію, якої ніхто не похитнув.

Забутий і самотній у смерти, дивний Нечуй і нині дивний. Ще дивнішою є мовчанка на тлі чергового ювілею цього письменника…

Євген Баран, літератор

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net.

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *